Tiedote

Ilman hyvää viestintää kohteen esteettömyys jää puolitiehen – poimi asiantuntijan esteettömät matkavinkit kesäiseen Turkuun

Esteetöntä matkailua on alettu ymmärtää paremmin yhä useammassa kotimaan kohteessa, mutta asiantuntijan mukaan taso on edelleen vaihteleva. Hyvätkin ratkaisut jäävät vielä puolitiehen, ellei esteettömistä palveluista viestitä näkyvästi ja ymmärrettävästi matkailijoille. 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjassa mukana olevalle Visit Turulle tasavertaisuus on mahdollisuus kehittää jopa uusia matkailuvaltteja.

Arvioiden mukaan 25 prosenttia Suomessa matkustavista henkilöistä tarvitsee esteettömiä palveluita. Tähän joukkoon kuuluu esimerkiksi erilaisten apuvälineiden käyttäjiä, näkö- ja kuulovammaisia henkilöitä, iäkkäitä matkustajia ja henkilöitä, joiden kävelykyky on heikentynyt.

Esteettömän matkailun asiantuntija Sanna Kalmarin mukaan monessa Suomen kohteessa esteettömyyttä on matkailijan kannalta mietitty kattavasti. Valitettavan useat kotimaan matkakohteet ovat kuitenkin esteettömyyttä tarvitsevalle matkustajalle edelleen mahdottomia vierailla.

“Esteettömyys hyödyttää kaikkia matkailijoita, ja suurin osa meistä tarvitsee esteettömyyttä ihan välttämättä jossain kohtaa elämää”, muistuttaa Kalmari.

“Esteettömyyttä tarvitseva matkustaja haluaa ihan samoja kokemuksia kuin kaikki muutkin. Siksi esteettömyyttä täytyy matkailupalveluissa ajatella laajasti, eikä toteuttaa vain lain vaatimaa minimiä.”

Yksi esteettömän matkailun suurimmista haasteista kotimaassa on tason vaihtelevuus. Nähtävyyden, ravintolan tai kulkuvälineen esteettömyyteen ei voi luottaa, ellei tieto esteettömyydestä ole selvästi saatavilla. Viestinnän lisääminen olisi Kalmarin mukaan vaivaton esteettömyysteko jokaiselta yritykseltä.

“Ideaalitilanne olisi, että jokaisen yrityksen nettisivuilta löytyisi tiedot tilojen ja aktiviteettien esteettömyydestä ja mielellään myös esteettömyyttä kuvaavia valokuvia. Tällöin asiakas voi itse valita, soveltuuko kyseinen palvelu hänelle”, Kalmari huomauttaa.
 

Visit Turku edistää matkailun esteettömyyttä

Turku on esimerkki kotimaisesta matkakohteesta, jossa palveluiden esteettömyys nähdään mahdollisuutena. Valtakunnallisessa 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjassa mukana oleva Visit Turku haluaa toivottaa kaikki matkailijat tervetulleeksi ja toivoo, että esteettömyyttä tarvitseva asiakasryhmä otettaisiin tulevaisuudessa kaikkialla kotimaassa paremmin huomioon.

“Esteettömyys tarkoittaa meille sujuvaa ja yhdenvertaista matkailua”, sanoo Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja

Visit Turku kannustaa paikallisia matkailutoimijoita kehittämään kohteiden esteettömyyttä ja viestimään matkailijoille ratkaisuista.

“Historiallisen kaupungin rantareiteissä, mukulakivissä ja kynnyksissä on haasteita, mutta tavoitteemme on siitä huolimatta jatkuvasti edistää alueen esteettömyyttä. Turku voi olla aidosti esteetön vain siten, että paikalliset matkailualan yritykset tekevät yhteistyötä esteettömyystavoitteen saavuttamiseksi”, painottaa Hirvenoja.

Matkailutoimija voi jopa kehittää uusia palveluja esteettömyyden ympärille. Tästä kertoo esimerkiksi Visit Turun päiväretki Esteetön Turku, jonka ohjelma on suunniteltu täysin esteettömäksi. Reilu viiden tunnin retkeen kuuluu kiertoajelu, museo-opastus, Ruissalossa ja sen kasvitieteellisessä puutarhassa vierailu sekä lounaat ja iltapäiväkahvit.

Turun kesän matkailuhelmistä on siis mahdollista nauttia muun muassa sähköpyörätuolilla liikkuen, kuten Sanna Kalmari. Kummaltakin puolelta Aurajokea löytyy esteettömän matkan suosikkikohteita. Erinomaisen esteettömän julkisen liikenteen ansiosta on helppoa liikkua joen tuntumasta alueen muihinkin kohteisiin.

“Turun kesäreissullani ilahduin erityisesti vesibussien esteettömyydestä ja Ekvallan uimarannan rampista veteen, sillä tällaiset ovat vielä harvinaisia helmiä”, vinkkaa Kalmari.
 

Poimi Sanna Kalmarin matkailuvinkit esteettömään Turkuun

 1. Aurajoki varrelta ja virralta 

  Aurajoki on Turun sydän, jonka varrelle elämä keskittyy erityisesti kesäisin. Terassimaisemien ohi pääsee joen rantaa pitkin kulkemaan esteettömästi useamman kilometrin verran. Kun halua päästä ylittämään joen, ikoninen jokilautta Föri kuljettaa matkailijat esteettömästi ja maksuttomasti. Aurajokea pääsee ihastelemaan myös jokilautta Auran ja Jaken kannelta kesäjuomia siemaillen. 

  Esteettömästi Jakke ja Aura jokilauttojen kyytiin ja pois pääsee Kristiinankadun/Apteekkimuseon sekä Vierasvenesataman pysäkeiltä.
   

 2. Funikulaari Kakolanmäelle

  Entinen vankila-alue Kakolanmäki tunnetaan nykyään Turun trendikkäimpänä alueena. Mäen päälle esteettömän kyydin tarjoaa maksuton Funikulaari, joka on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi. 

  Kakolanmäellä yösellisiiven kellaritiloissa sijaitseva ravintola Kakolanruusu pistää parastaan pöytään avotulen kautta. Erik Mansikan luotsaamassa ravintolassa kannattaa kokeilla esimerkiksi Kakolan Pitoja, jossa pöydän saa koreaksi muutamassa tarjoiluaallossa. Kakolanruusussa on myös tilava esteetön wc. Ulkoterassilla voi jatkaa kesäiltaa vaikka jälkiruokadrinkeillä.
   

 3. Ekvallan uimaranta 

  Esteettömiin uimarantoihin ei Suomessa kyllästy, joten niiden perässä kannattaa matkustaa. Turun keskustasta pääsee suoralla bussiyhteydellä esteettömälle Ekvallan uimarannalle. Uimarannalla on pitkä loiva ramppi veteen, esteetön suihku, pukukoppi ja esteetön wc. Auringonottoon ja auringonlaskun ihailuun on pehmeän hiekan lisäksi nurmialueita.

  Turun bussit ovat matalalattiaisia ja niissä on lattiasta nouseva ramppi keskiovella. Pyörätuolinkäyttäjä ja hänen avustajansa matkustavat maksutta. Omalla autolla saapuville on Ekvallan uimarannan pysäköintialueella varattu invapysäköintiruutuja enemmän kuin riittävästi.

 4. Vesibussi Ruissaloon 

  Vesibussi kulkee kesäisin Turun keskustassa sijaitsevan Martinsillan ja vehreän Ruissalon kansanpuiston väliä. Vesibussilla pääsee kulkemaan aina esteettömästi ja laivan henkilökunta on valmiina auttamaan siirtymisessä vesibussiin ramppia pitkin.

  Ruissalon parasta antia on kiistatta rantareitin, huviloiden ja maaseutumaisemien ihastelu. Rantaa pitkin pääsee kulkemaan tasaista tietä esimerkiksi noin kolmen kilometrin matkan Pikku-Pukin yhteyslaiturilta Ruissalon Telakalle. 

  Lounasta Ruissalon Telakalta löytyy muun muassa amerikkalaistyylisestä ravintola Tenlénistä sekä tunnelmallisesta pizzeria ja wine bar Zakésta. Kaikista ravintoloista löytyy esteetön kulku ja wc.

 5. Turun terassit ja ravintolat 

  Maljan Turulle voi nostaa monilla terasseilla joen varrella. Esimerkiksi Kirkkopuiston yhteisterassilla pääsee nauttimaan ruoasta, juomasta sekä myös livemusiikista ja puistodiscoista. Alue on mukulakivistä, mutta esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota ja vessojen joukossa on tilava ja siisti esteetön wc.

  Drinkkejä yläilmoissa ja tunnelmallista maisemaa tarjoavat Turun keskustassa Sokos Hotel Wicklundin yläkerrassa sijaitseva Walo Rooftop Bar sekä Sokos Hotel Kupittaan yläkerran Kuppis Rooftop Bar. Molemmat ovat hyviä esteettömiä vaihtoehtoja.

Lisätietoja:

Lisää tietoa Turun matkailuhelmistä ja vinkkejä muista esteettömistä kotimaan matkakohteista löydät Palmuasema-blogista sekä sivulta 100 syytä matkailla Suomessa.

Satu Hirvenoja, Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja

satu.hirvenoja@turku.fi, +358 40 183 6690

Kampanjan kuvamateriaalia ja logot:
https://100syyta.fi/medialle

Mikä on 100 syytä matkailla Suomessa?

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toteuttama 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja on kotimaanmatkailun ykkössivusto, joka tarjoaa inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan kohteisiin. Aluerajoja ylittävässä yhteiskampanjassa on vuonna 2021 mukana yhteensä 171 matkailukohdetta ympäri Suomea. Suoma ry:n valtakunnallista 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa tukee työ- ja elinkeinoministeriö. Lue lisää osoitteessa 100syyta.fi.