Tiedote

Kotimaassa matkustetaan tänä kesänä enemmän kuin koskaan– löydä Suomen salaiset helmet vinkkilistalta

Kokosimme kotimaan suurimmalta 100 syytä matkailla Suomessa -matkailusivustolta salaisimmat helmet kesän parhaille lomapäiville.

Kesälomat alkavat ja ennätysmäärä suomalaisista suunnittelee matkailevansa kotimaassa. Suoma ry:n kyselytutkimuksen* mukaan 38 % suomalaisista haluaa tutustua tänä kesänä Suomen matkailutarjontaan entistä paremmin ja jopa 65 % kertoo tekevänsä tänä kesänä lomamatkan kotimaassa.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa koordinoivan Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén iloitsee erityisesti siitä, että 43 % vastaajista kertoo kotimaanmatkailun kiinnostavan jopa aiempaa enemmän koronapandemian myötä. 

“Suosion myötä myös matkailijoiden odotukset ovat kasvaneet. Patoutunutta matkailuintoa on paljon ja vihdoin myös kotimaassa halutaan kuluttaa  palveluja, elämyksiä ja aktiviteetteja.” 

Suomen kesä tarjoaa matkailijoille monia perinteisiä kohteita, mutta myös uudenlaisia elämyksiä ja yllätyksiä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi paratiisisaaret Pohjoisessa, koko perheen linnanvalloituskilpa tai yöunet kelluvassa iglussa?

Löydä listalta kotimaan salaiset matkavinkit luontoon, lapsiperheille, aktiiviseen kulttuurikesään ja majoituksiin.

Suomen salaiset luontohelmet

Kotimaan luonnossa lomailu kiinnostaa matkailijoita vuosi vuodelta enemmän. Tuttujen luontonähtävyyksien lisäksi Suomesta löytyy salaisia saarimaailmoja ja uljaita UNESCO:n kohteita etelästä pohjoiseen.

1. Pohjoinen rengastie

Uusi Pohjolan rangastie kuljettaa kaupunkimaisemasta tuntureille sekä metsien läpi aina avomerelle saakka. Oulun seudun kokemusrikas reitti on yhteensä 900 km pitkä ja pitää sisällään jopa 9 matkailualuetta. Rengastieltä jokainen voi valita mieleisensä reitin luontokauneuden mukaan – sen voi kiertää osissa tai kokonaan. Pohjolan rengastien avajaisia vietetään 9.6.2021!

2. Lohjanjärvi

Lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsee Lohjanjärven salainen saarimaailma, jossa riittää lukuisia saaria koluttavaksi. Tässä Etelä-Suomen suurimmassa järvessä kesäpäivästä voi nauttia veneillen, meloen tai vaikkapa saunalautalla loikoillen. Vierailla voi esimerkiksi omenapuutarhoistaan tunnetulla Lohjansaarella tai Karkalinniemellä kurkkaamassa Torholan luolaa.

3. Raahen saaristo

Upeita saaristoja löytyy pohjoisemmastakin. Raahen kompakti saaristo koostuu noin 50:stä pienestä saaresta ja luodosta. Saaristossa voi viettää kesäpäivän nauttimalla ihanista rannoista sekä tutkimalla maankohoamisen muokkaamaa luontoa. Yöpyä voi esimerkiksi Iso-Kraaselin saaren luotsituvassa.

4. Ärjänsaari

Oulujärven helmi, Ärjänsaari, tarjoaa aitoja paratiisisaaren elämyksiä ja jännittäviä retkiä. Saaressa riittää silmänkantamattomiin korkeita hiekkatörmiä, pitkiä hiekkarantoja ja lentohiekka-alueita. Päivän voi viettää rantahietikolla makoillen, geokätköillen tai leijasurffaillen. Koko saaren kiertävä polku on 10 kilometriä pitkä, mutta luontopolkuja tutkimalla voi luoda oman reittinsä.

5. Rokua Geopark

Jääkausi ja mannerjäätikön vetäytyminen ovat jättäneet jälkensä Rokua Geoparkiin, minkä vuoksi se on myös päässyt ensimmäiseksi suomalaiseksi UNESCO:n ainutlaatuisten geologisten kohteiden listalle. Jääkauden vaikutus näkyy esimerkiksi korkeina dyyneinä, syvinä suppina, laajoina suoalueina, upeina hiekkarantoina sekä valkean jäkälän peittäminä kangasmetsinä – täydellistä maisemauinnille.

6. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark, toinen suomalainen UNESCO:n Global Geopark -kohde, on miljardien vuosien saatossa kehittynyt muinaisesta vuoristoseudusta lumoavaksi suomaaksi. Suot kattavat jopa kolmanneksen alueesta. Seitsemän kuntaa kattavasta geoparkista löytyy kaksi kansallispuistoa sekä lukuisia kuvauksellisia kyliä, kivisiltoja ja museoita.

Kotimaan helmiä lapsiperheille

Kotimaassa pienten lomailijoiden kesä ei jää tylsäksi. Lapsiperheille löytyy perinteisten lomakohteiden lisäksi salaisia helmiä, joihin kuuluu farmielämää, kummituskierroksia, meriseikkailuja ja linnanvalloitusta ympäri Suomea.

1. MuuMaa

Koivuniemen Herran MuuMaa on landeteemapuisto, jossa pääsee kokemaan elämyksiä vanhan maatilan pihapiirissä Merikarvialla. Ohjelmassa on muun muassa lehmän lypsämistä, munien keräämistä sekä traktorilla ajelua. Farmin eläinystäviin kuuluu perinteisistä suomalaisen maalaiselämän kotieläimistä eksoottisempiin kodinlemmikkeihin, kuten käärmeisiin ja maakilpikonniin.

2. Paraisten perhekohteet

Paraisten saaristossa on huomioitu lapsiperheet erityisen hyvin. Yli 40 000 saaren ja luodon lisäksi Saaristomerelle on luotu lasten iloksi esimerkiksi paljasjalkapolku Korppoossa ja Nauvo-Auvon polku Nauvossa. Saaristokeskus Korpoströmin Junnulabrassa lapset pääsevät tutkimaan merta ja sen eliöitä. Paraisilla lapset pääsevät leikkimään keskuspuistossa ja vierailemaan museoissa.

3. Lapsiperheiden Rauma

Lapsiperheiden Raumaan kuuluu kipparileikkejä ja meriseikkailuja. Lyhyiden välimatkojen ansiosta lapsiperheet voivat kierrellä Raumalla helposti. Päivän aikana voi muun muassa vierailla Rauman Merimuseossa testaamassa laivasimulaattoria, maauimalassa virkistymässä sekä Vanhassa Raumassa kummituskierroksilla. Kipparinpuistossa ja Liikennepuistossa riittää myös tekemistä.

4. Merikeskus Vellamo

Kotkan Merikeskus Vellamo tarjoaa elämyksiä kaikilla aisteilla koko perheelle. Historiaan voi tutustua kuunnellen, katsellen, tunnustellen, leikkien ja pelaillen. Näyttelyitä riittää laidasta laitaan ja välillä voi mennä ulos ihastelemaan suuria satamanostureita ja komeita aluksia. Kesäisin pääsee myös tutustumaan jäänmurtaja Tarmoon.

5. Liisanlinna

Limingan Liisanlinna on täysikokoinen puulinna, jonka seikkailupuistossa pääsee leikkimään ritaria tai linnanneitoa pelaillen aarteenetsintää, maastoleikkejä ja wallipeliä. Wallipeli on Liisanlinnan oma linnanvalloitus-seikkailupeli, jossa kaksi joukkuetta taistelevat linnan hallinnasta pehmomiekoilla. Myös kotieläimet ja tietokilpailu luontopolulla viihdyttävät linnan vieraita.

Kotimaan salaiset kulttuurihelmet

Suomen kulttuurikesän helmet yhdistävät ulkoilun kotimaan kulttuuriin. Laita lenkkarit jalkaan ja lähde ihailemaan kulttuurimaisemia, kävelemään kattojen yllä tai tutustumaan rakastetun satiirikon Veikko Huovisen elämäntyölle pyhitettyyn Huovishuoneeseen.

1. Pedersören saukonreitti

Pedersören 50km pituinen saukkokuiskaajan vaellusreitti kulkee Pohjanmaan kauneimpien ja harvimmin asuttujen alueiden läpi. Reitin varrelle mahtuu kaikkea pienistä erämaajärvistä aarnimetsiin ja ojittamattomista soista kalliomaastoihin. Matkalla tietysti bongaillaan saukkoja.

2. Finlaysonin kattokävely

Tiesitkö, että Tampereella pääsee kokemaan kaupunkikulttuuria kattojen yllä? Roof Walk Finlayson Area tarjoaa mahdollisuuden seikkailla korkeuksissa Finlaysonin historiallisen tehdasalueen rakennusten katoilla. Lähde kattokävelylle turvavaljaissa kuljettavalla City View-reitillä oppaan kanssa tai suuntaa pitkospuita pitkin Panorama Deckille kurkkimaan näköaloja Näsijärvelle ja Tammerkoskelle.

3. Kirjailijoiden Kainuu

Moni suomalaisen kirjallisuuden merkkiteos on saanut alkunsa Kainuussa. Lähde reissuun niin Elias Lönnrotin, Veikko Huovisen kuin Eino Leinonkin Suomi-maisemiin. Parhaat palat Kainuun kirjailija- ja kirjallisuuskohteista on kerätty osaksi Suurten kirjailijoiden kierrosta, joka on loistava vaikka viikonloppureissulle.

4. Turun kulttuurikuntoilureitit

Turun kulttuurikuntoilureitillä paljastuu salaisuuksia, kuten kaupungin kadonneen järven ja romanttisimman pussailupaikan sijainti. Kulttuurikuntoilureittejä pääsee itse valitsemaan teeman mukaan ja reittitkartat saa kätevästi kännykkään tai paperisen version Pääkirjastosta tai Visit Turun matkailuneuvonnasta.

Salaiset majoitushelmet kotimaanmatkalle

Päivän seikkailujen jälkeen saunotaan, syödään hyvin ja nukutaan tietysti syvät lomaunet. Kotimaassa yöunia pääsee nauttimaan tuttujen mökkimaisemien vastapainoksi myös keskellä merimaisemaa majakan tornissa, teltassa leijuen, veden päällä lipuvassa joki-iglussa tai vaikka salaisissa historiallisissa hotelleissa.

1. Kylmäpihlajan majakka

Miltä kuulostaisi yö majakan tornissa ulkomeren laidalla? Rauman saariston punavalkoisessa Kylmäpihlajan majakassa pääsee majoittumaan torniin ja ihailemaan upeita merimaisemia. Kylmäpihlajalta löytyy lisäksi ravintola, kahvila ja hyvät saunapalvelut.

2. Ruissalon kylpylän tentsile-teltat

Ruissalon kylpylässä voi perinteisten hotellihuoneiden lisäksi majoittua myös tentsile-teltoissa. Teltat ripustetaan kesäisin hotellin rantakallioille puiden väliin. Majoitukseen sisältyy myös kylpylän sauna- ja allasosaston käyttö sekä aamiainen hotellin ravintolassa.

3. Joki-iglu Oulujoella

Oulujoella viettää ikimuistoisen päivän tutustuen ympäristöön ajelemalla iglulla ympäriinsä omaan tahtiin. Illan tullen iglun voi jättää parkkiin Koivurannan saunalautan laituriin ja yöpyä tähtitaivaan alla omassa joki-iglussa.

4. Hotel Kakola

Turun Kakolanmäen entisestä vankilasta on tehty tyylikäs hotelli, jossa voi viettää yön luksussviitissä tai eristyssellissä. Hotellin toiminnassa on alusta asti panostettu vastuullisiin valintoihin sekä yhteistyöhön kotimaisten yrittäjien kanssa.

5. Hotelli Krepelin

Hotelli Krepelinissä pääsee elämään 1800-luvun merikauppiaan pihapiirissä keskellä Kristiinankaupunkia. Tarjolla on myös palvelupaketteja, jotka tutustuttavat kaupungin ja hotellin historiaan, 5000-vuotta vanhaan terveystieteeseen sekä Kristiinankaupungin salaisiin kuvauslokaatioihin.

6. Nuuksion Hawkhill

Nuuksion ympäröimänä sijaitseva Hawkhill on kahdeksan hirsimökin kokonaisuus rauhallisen järven rannalla. Resortilla on mahdollisuus pökkelöjoogaan, auringonnousun patikkaretkiin ja eräkokin loihtimaan illalliseen. Matkaa Helsingistä on vain 45 minuuttia autolla ja kesäaikaan pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä Kattilaan, josta loppumatka taittuu patikoiden tai soutuveneen kyydissä.

Lisätietoja:

Anne-Marget Hellén, Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja
anne-marget.hellen@turku.fi, +358 50 5590499

Hannu Komu, Suoma ry:n toiminnanjohtaja
hannu.komu@onvisio.fi, +358 400 615756

Kampanjan kuvamateriaalia ja logot:
https://100syyta.fi/medialle

Mikä on 100 syytä matkailla Suomessa?

* Suoma ry:n tilaaman 100 syytä matkailla Suomessa -kyselyn tiedonkeruut toteutettiin online-kyselyinä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 20.–24.4.2021. Tutkimusten kohderyhmä oli 18–75-vuotiaat ja siihen vastasi 1000 suomalaista. Otokset kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toteuttama 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja on kotimaanmatkailun ykkössivusto, joka tarjoaa inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan kohteisiin. Aluerajoja ylittävässä yhteiskampanjassa on vuonna 2021 mukana yhteensä 171 matkailukohdetta ympäri Suomea. Suoma ry:n valtakunnallista 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa tukee työ- ja elinkeinoministeriö. Lue lisää osoitteessa 100syyta.fi.