Tiedote

Kotimaiset matkailijat tekivät kaikkien aikojen ennätyksen heinäkuussa 2021

Suomalaiset matkailijat löysivät tänä kesänä uusia kohteita kotimaasta ja ovat tyytyväisiä matkailutarjontaan, selviää 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan kyselystä*. Kotimaassa ollaan valmiita matkustamaan nyt kauas kotimaan sisällä, etsitään salaisia helmiä ja suositaan pyöräilyä. Suurimmat alueet kärsivät vielä koronan tuomista rajoituksista, mutta pienemmät kotimaan kohteet raportoivat kesältä huipputuloksia.

Kotimaanmatkailussa rikottiin monin paikoin ennätyksiä tänä kesänä. Tuoreet tulokset kertovat, että suomalaiset matkailijat ovat lähteneet kotimaan eri kohteisiin koronasta huolimatta.

Kotimaiset yöpymiset kasvoivat heinäkuussa ennätykselliset 30 prosenttia viime vuodesta

Kuluneen kesän Tilastokeskukset tilastot** paljastavat, että kotimaisten yöpymisten määrä heinäkuussa oli historian korkein. Kasvua vuoden 2020 heinäkuuhun oli 30 % ja koronaa edeltävään heinäkuuhun 2019 verrattuna yöpymisten määrä oli 27% suurempi.

Kotimaan matkakohteita yhteen kokoavan 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan teettämän kyselyn* mukaan 31 prosenttia suomalaisista matkusti kotimaassa tänä kesänä jopa yli viisi kertaa. Vastauksista selviää, että lämmin sää, monipuolinen tarjonta ja koronaturvalliset vaihtoehdot innostivat matkailemaan aktiivisesti.

Kotimaanmatkailu nähtiin tärkeänä erityisesti yhdessäolon näkökulmasta. Toisaalta kotimaassakin matkustettiin entistä enemmän elämysten ja aktiviteettien perässä.

Kyselyyn vastanneet kotimaiset matkailijat panostivat kuluneen kesän aikana erityisesti elämyksiin (52%), ruokaan (50%) majoituksiin (36%) ja aktiviteetteihin (29%). Matkan suuntaa ohjasi kyselyn mukaan kuitenkin kaikista selkeimmin maisemat, joihin 72 prosenttia vastanneista sanoi panostaneensa. 

Kotimaassa matkattiin entistä monipuolisemmin ja yhä kauemmas

“Heinäkuun tulos on huippuhieno kotimaiselle matkailualalle. Se kertoo myös siitä, että kotimaan matkailijoiden kulutustottumukset ovat monipuolistuneet. Enää ei lähdetä ainoastaan omalle mökille, vaan satsataan palveluihin, kuten majoituksiin, elämyksiin ja välinevuokraukseen”, summaa Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén.

Suomalaiset siirtyivät kestosuosikeista koko kotimaahan tänä kesänä. Maantieteellisestä monipuolistumisesta kertoo muun muassa kotimaan matkailijoiden valmius lähteä kauas. Kyselyyn vastanneista 69 prosenttia ovat valmiita matkustamaan jopa yli 500 kilometrin päähän kotipaikkakunnaltaan. Kyselyyn vastanneista 97 prosenttia matkusti tänä kesänä autolla, 29 prosenttia junalla ja 13 prosenttia linja-autolla.

Kyselyyn vastanneiden suomalaisten asenteet matkailua kohtaan olivat ennen kaikkea positiivisia ja jopa yllättyneitä. Vastausten mukaan yllättävintä matkailijoille oli muun muassa matkailijoiden määrä ympäri Suomen, tarjonnan monipuolisuus, matkailun helppous ja yhä uusien kohteiden löytyminen. 

Kotimaassa luonnonläheiset kohteet ovat yleensäkin suosituimpia kohteita, mutta erityisesti korona-aikanana luonto on vetänyt suomalaisia matkailijoita puoleensa. Jopa 93 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoo odottavansa kotimaanmatkailulta luontoa. Myös salaisia helmiä (72%), aktiviteetteja (49%) ja yllätyksellisyyttä (45%) odotetaan kotimaassa matkailulta.

Matkailutoimijat vastasivat kysyntään luovilla ratkaisuilla. Esimerkiksi Rantasalmen kirjastoon tuli keväällä kaksi Sup-lautaa, joita sai lainata kirjastokortilla. “Tämä oli hyvin iloisesti vastaanotettu palvelu kesäasukkaiden ja matkailijoiden keskuudessa”, kertoo Rantasalmen yrityskoordinaattori Antero Peiponen.

“Kotimaassa todella riittää nähtävää ja koettavaa. 100 syytä -sivustolta lähes jokainen kävijä on löytänyt tänä kesänä vähintään yhden täysin uuden kohteen”, kertoo Hellén. 

Useita uusia kotimaan kohteita 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan sivustolta löysi kesän aikana 40 prosenttia, muutamia uusia tuttavuuksia 49 prosenttia ja yhdestä kahteen uutta kohdetta löysi 10 prosenttia, selviää kyselystä.

“Kohteiden lisäksi on löydetty yhä uusia tapoja matkailla, mistä pyöräily on hyvä esimerkki. Vuokraamoista on pyörät viety käsistä”, paljastaa Hellén.

Eri alueiden matkailutoimijat vahvistavat, että pyöräilyreitit ovat olleen kotimaan matkailijoiden suuressa suosiossa jokaisessa maastossa tuntureista saaristoihin.

Vuonna 2017 avattu Puumalan saaristoreitti on yhä kasvattanut suosiotaan. Monille matkailijoille pyöräilyreitillä on vielä uutuudenviehätystä. "Tänä kesänä sähköpyörien vuokraus on yli kaksinkertaistunut", kertoo yhtä Saimaa Bikes vuokraamoa hoitavan Saimaa Sahanlahti Resort Oy:n yrittäjä Jaana Kuivalainen.

“Erityisesti pyöräilystä on tullut erittäin suosittu liikkumismuoto saaristossa”, vahvistaa Kemiönsaaren reittien kehittäjä Sanna-Mari Kunttu. Pyöräilyinnostuksen tunnistaa myös Sastamalan kaupungin matkailu- ja tapahtumatuottaja Teresa Herrero Vidfelt: “Niin paikalliset, kesäasukkaat kuin matkailijatkin ovat innostuneet pyöräilystä tänä kesänä.”

Kotimaan matkailutoimijoilla ei ole enää varaa takapakkeihin

Kotimaanmatkailun suosion kasvu on jakaantunut erityisen hyvin pienemmille kohteille. Esimerkiksi Kainuusta, Oulun seudulta ja useista lännen saaristokohteista raportoidaan kuluneen kesän huipputuloksista jopa vuoteen 2019 verrattuna. Kotimaan matkailuorganisaatiot viestivät kuitenkin yhteisesti, että huoli koronakriisin jatkumisesta on suuri. Ennen kaikkea tapahtumien peruuntuminen ja ravintolarajoitukset ovat tuoneet haasteita.

“Korona tuo varjon kotimaanmatkailun syksyyn ja tuleva huolestuttaa niin matkailuyrittäjiä kuin matkailuorganisaatioita. Varaa takapakkeihin ei enää ole”, sanoo Hellén.

Kotimaanmatkailun innostus ei silti näytä laantuvan, jos lupa matkustaa saadaan. 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan kyselyyn vastanneista 54 prosenttia aikoo ensi kesänä matkustaa ainoastaan Suomessa ja 44 prosenttia vastanneista sekä kotimaassa että ulkomailla. 

Lisätietoja:

Anne-Marget Hellén, Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja
anne-marget.hellen@turku.fi, +358 50 5590499

Hannu Komu, Suoma ry:n toiminnanjohtaja
hannu.komu@onvisio.fi, +358 400 615756

Kampanjan kuvamateriaalia ja logot:
https://100syyta.fi/medialle

Mikä on 100 syytä matkailla Suomessa?

 

* Suoma ry:n ja 100 syytä matkailla Suomessa -kyselyn tiedonkeruut toteutettiin Surveypal-kyselynä 19.–24.8.2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 1159 ihmistä eri puolelta Suomea.

**Tilastokeskus: https://www.tilastokeskus.fi/til/matk/2021/07/matk_2021_07_2021-08-26_tie_001_fi.html

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toteuttama 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja on kotimaanmatkailun ykkössivusto, joka tarjoaa inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan kohteisiin. Aluerajoja ylittävässä yhteiskampanjassa on vuonna 2021 mukana yhteensä 171 matkailukohdetta ympäri Suomea. Suoma ry:n valtakunnallista 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa tukee työ- ja elinkeinoministeriö. Lue lisää osoitteessa 100syyta.fi.