Tiedote

Vilkkaan matkailukesän keskellä kotimaasta etsitään ihmisläheisiä elämyksiä

Kotimaan matkakohteita yhteen kokoava 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja kysyi eri matkailualueilta paikallisia piileviä helmiä. Lue alta käsinpoimitut suven suloisimmat ja salaisimmat matkavinkit ympäri Suomea.

Kuluva kesä on antanut lupaavia merkkejä kotimaanmatkailun suosion jatkosta. Rajoitusten jälkeen tapahtumissa on kuhissut vierailijoita, ryhmämatkat on varattu loppuun ja toukokuun majoitustilastot ylittivät koronapandemiaa edeltävän tason matkailuyrittäjien iloksi.

“Tilastojen ja matkailuorganisaatioiden kuulumisten perusteella suomalaiset ovat alkukesän aikana suunnanneet kotimaan kohteisiin jopa innokkaammin kuin vuonna 2019. Vilkkain sesonki on kuitenkin vasta käsillä”, kertoo Suoma ry:n puheenjohtaja Maisa Häkkinen.

Suurten ja suosittujen kohteiden lisäksi kaivataan myös piileviä helmiä ja paikallisten suosikkeja.

“Erityisesti pienet ja persoonalliset kohteet kiinnostavat kotimaisia matkailijoita tällä hetkellä. Kokeneet matkailijat kaipaavat ihmisläheisiä elämyksiä”, paljastaa Häkkinen.

Kotimaassa pääsee kokemaan niin söpöjä saaristomaisemia, makeita kahviloita, romanttista historiaa kuin mitä mehukkaimpia museoitakin, kunhan tietää minne suunnata.

“Olemme huomanneet, että matkailijat ovat valmiita tulemaan kauemmaksikin niin sanottujen helmien perässä. Pohjanmaalla ihastusta on tänä kesänä herättänyt esimerkiksi Jukkolanmäen Navetanvintti, jossa pääsee kokemaan Tove Jansson ja muumit -näyttelyn kuvauksellisten maalaismaisemien keskellä”, kertoo Visit Kokkolan toimitusjohtaja Teea Pietilä.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan kokoama sarja suven piileviä helmiä

Wiurilan kartano, Salo: Salon Wiurilan kartanolla kukoistaa historian lisäksi kulttuuri. Tänä kesänä kartanon mailla tullaan näkemään nykytaiteen näyttely Eilisen jälkiä (17.6.–28.8.). Teosten äärellä päästään pohtimaan miltä näyttää virtuaalitodellinen peilikuva tai millaisia ääniä kuuluu veistoksista. Kehykset näyttelylle luo kartanon tilat – teoksia on esillä niin monikerroksisissa viljamakasiineissa kuin vanhassa tervavarastossakin.

Porin saaristo: Porin saaristo on niin ihana, että sinne kannattaa lähteä ajan ja valmiiksi kustomoidun road trip -reitin kanssa. Saaristossa on toinen toistaan sympaattisempien saarien, kuten Reposaaren ja Kallon lisäksi tietysti legendaarinen Yyterin biitsi. Saaristoreitin voi ajella verkkaisesti läpi ja muistaa pysähtyä eväsretkille ahmimaan silmänruokaa sekä ihan oikeita eväitä.

Lada-kiertoajelut, Vantaa: Vantaalla pääsee verestämään Lada-ajeluiden muistoja oikein olan takaa, sillä Siperian Hummeri vuokraa vanhoja klassikkoladoja kierrokselle. Hurruuttele legendaarinen Laatikko-Lada allasi vaikka kohti auringonlaskua Vantaan lähiöiden kehystäessä reissuasi.

Kaj Stenvallin New Works, Turku: Somessakin on saattanut törmätä kulovalkean tavoin levinneisiin Kaj Stenvallin teoksiin. Stenvallin kotikonnuilla, Ruissalon Telakan Avelia-galleriassa on tänä kesänä esillä New Works -näyttely, jossa kantaaottavien ja tiukkojen teosten lisäksi tarjolla on klassikoita, eli ankka-aiheisia teoksia. Palan painikkeeksi kannattaa haukata kakkupala jos toinenkin Gaggui Kaffelan pop-up -kahvilasta, joka ilahduttaa kesän ajan Telakalla.

Ruissalon Maininki, Turku: Ruissalossa tuoksuu meri-ilman lisäksi herkullinen ruoka. Kulinaristin nenään kantautuva tuoksu kuljettaa suoraan ravintola Mainingin herkkujen ääreen. Lautasilta on maistettavissa rakkaus lähiruokaa kohtaan, klassikkoannosten arvostus sekä nykyaikaan kuuluvat twistit keittiön puolella. Ravintola menee myös luokkaan “melkein sukua julkkikselle”, sillä se esiintyi Netflixin Restaurants on the edge -sarjassa.

Jukkolan Navetanvintti, Kokkola: Kokkolassa Jukkolanmäen Navetanvintillä pääsee herkuttelemaan munkkikahveja kylkiäisenä vielä maalaisidylliset maisemat, missä herkku maistuu entistä makeammalle. Mikä voisikaan kruunata tällaisen päivän? Tietysti Tove Jansson ja muumit -taidenäyttely, joka on yleisön nähtävissä Navetanvintillä 29.6.–7.8.2022.

Vaasan auto- ja moottorimuseo: Suomen suurin yksityinen automuseo pitää sisällään jos jonkinmoisia moottorihärveleitä – kaikkea autoista moottoripyöriin ja lentokoneiden pienoismalleihin. Tänä kesänä näytillä on myös saksalaisia autokaunottaria Porscheista kuplavolkkareihin.

Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, Ristiina: Jos kesään kaipaa roppakaupalla maalaisromantiikkaa, kannattaa käväistä Pien-Toijolassa. Täältä löytyy nimittäin varsin vakaassa kunnossa säilynyt 1800-luvun pihapiiri tiluksineen, joka toimii tätä nykyä talonpoikaismuseona. Alueella seisoo yhteensä 28 hirsirakennusta, joista osaan saa kurkistaa sisälle.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva: Jotain uutta, jotain ihmeellistä ja jotain interaktiivista. Kaikkea tätä ja vielä vähän enemmän tarjoilee upouusi Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, joka sijaitsee kätevästi ihan kaupungin keskustassa. Tervetuliaisiksi kävijät kohtaavat vuorovaikutteisen teoksen, Ahdon, joka tutkii veden eri olomuotoja. Heti kättelyssä kannattaakin hiljentyä sen äärelle ja jatkaa kierrosta jokainen aisti herkillä.

Imatran Valtionhotelli: Komea jugendlinna vartioi alapuolellaan kuohuvaa koskea, ja aluetta kehystää kaunis Kruununpuisto – täällä tunnet todella olevasi osa aatelissatua. Valtionhotellille voi jäädä yöksi tai pistäytyä illallistamassa. Mikäli haluat tutustu Kruunupuiston upeaan historiaan, niin matkalukemiseksi kannattaa valita Laila Hirvisaaren romaani Kruunupuisto.

Rauman merimuseon navigointisimulaattori: Raumalla kipparit selviävät myrskyistä ja tyrskyistä kuivin jaloin navigointisimulaattori JENNY II:n ruorissa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään leikkiväline, vaan omat taidot saa asettaa ihan tositoimien kaltaiseen tilanteeseen – vastaavanlaisia simulaattoreita käytetään oikeissa merenkulun koulutuksissa. Simulaattorin lisäksi tarjolla on laivalastillisen verran muuta mukavaa tekemistä.

Orrengrundin majakka: Loviisan horisontissa siintää kaunotar, joka on Orrengrundin saaren tunnusmajakka. Tänä kesänä saarella voi vierailla pelkän ohilipumisen sijaan, sillä aiemmin vain puolustusvoimien käytössä ollut saari on avattu yleisölle. Hyppää siis m/v Nestorin kannelle ja ei muuta kuin kokka kohti Orrengrundia!

Lisätietoja 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjasta:

Maisa Häkkinen, Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja
maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi

Hannu Komu, Suoma ry:n toiminnanjohtaja
hannu.komu@onvisio.fi

Mikä on 100 syytä matkailla Suomessa?

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toteuttama 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja on kotimaanmatkailun ykkössivusto, joka tarjoaa inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan kohteisiin. Aluerajoja ylittävässä yhteiskampanjassa on vuonna 2022 mukana 120 matkailukohdetta ympäri Suomea. Suoma ry:n valtakunnallista 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa tukee työ- ja elinkeinoministeriö. Lue lisää osoitteessa 100syyta.fi.

Kampanjan kuvamateriaalia ja logot:
https://100syyta.fi/medialle

Kampanja sosiaalisessa mediassa:
Instagram @100syytamatkaillasuomessa
Facebook @100syytamatkaillasuomessa