Matka maalle – etäisyyttä arkeen, läheisyyttä luontoon

Haluatko ottaa rennosti siellä missä metsolan kantele soi? Matkamaalle.fi tarjoaa satoja erilaisia vaihtoehtoja nauttia kotimaisesta reilun kaupan lomasta ja pienten perheyritysten persoonallisista palveluista.

Mitä meillä oli ennen kuin me muutettiin kaupunkiin?

Oletko sinäkin joskus katsellut vanhoja Suomi-Filmejä ja lumoutunut niiden nostalgiasta? Poutapilvet lipuvat sinisellä taivaalla, järvi liplattelee auringossa, ja maalle kesänviettoon saapunut ylioppilas liehittelee kaunista piikaa valkolakki rehvakkaasti takaraivolla. 

Suomi-fiilis on maalla tallella edelleen, joskin ylioppilas-piika-asetelma ei taida enää olla ihan tätä päivää. Ja jos alkaa näkyä laulavia tukkilaisia, olet päätynyt kesäteatteriin. Niitä muuten on ilahduttavan runsaasti ympäri Suomenniemeä. 

Matkamaalle.fi ei vielä myy kesäteatterilippuja, mutta tusinoittain muita alkuperäisiä elämyksiä löytyy.

Majoitusta vuokramökeistä kartanoihin – ja suoraan järvenpinnan yläpuolella

Matkamaalle.fi kokoaa yhteen majoitusta ja loma-asuntoja kaikkialta Suomesta. Valikoimassa on monenlaisia majoitustyyppejä hyvin varustelluista rantamökeistä pieniin punaisiin tupiin, maalaiskartanoihin ja vaikkapa huoneeseen hienostuneessa kartanomiljöössä tai vanhalla kansakoululla. Ja sitten on erikoisuuksia, kuten Lehmonkärjen veden ylle rakennetut Haasi-peilihuvilat, joiden seinät ovat peilaavaa lasia, tai Tentsile-telttamajoitus, jossa yö vietetään puiden väliin pingotetussa teltassa.

Inspiroidu matkamaalle.fi-sivustolla. Siellä voit rajata hakuja niin palvelutyypin kuin alueenkin perusteella, tai sitten vain selailet menemään. Valikoimassa on muuten myös kutsuvia paikkoja yritystilaisuuksille ja juhlille. Kerää kaverit kasaan, ja ei muuta kuin landelle!

Landelomalla herkuttelustakaan ei tingitä

Maaseudulla kelpaa viettää kesää myös hyvän ruoan merkeissä, sillä perinteiset reseptit, lähiruoka ja luomu trendaavat landellakin. Osallistu porukalla karjalaisiin kesäillan pitoihin, tai lähde makumatkalle Hakamaan lammastilalle, missä ruoka tulee oikeasti läheltä lautaselle. Itärajan tuntumassakin osataan herkuttelun jalo taito, ja siitä elävänä todisteena seisovat Isokenkäisten Klubi sekä Pohjolan pirtti Kuusamossa. Mennen tullen kannattaa myös poiketa matkanvarren tilapuodeissa, joita on ilahduttavan runsaasti koko Suomessa. 

Aktiviteetteja marjastamisesta mönkijäsafareihin

Maaseudun rentouttaviin klassikkopuuhiin kuuluvat edelleen mm. riippukeinussa lueskelu, päiväunet, onkiminen, uiminen, saunominen, soutelu, marjastus, sienestys ja metsässä samoilu. Näiden rinnalle on kuitenkin tullut myös mielikuvituksellisia uutuuksia kovempaan elämysten janoon. 

Varsin vastustamattomalta kuulostaa esimerkiksi farmipakopeli, jossa tehtäviä porukalla ratkomalla saadaan myös maatilan eläimiä mukaan peliin. Perinteisen ratsastuksen lisäksi matkamaalle.fi:n tarjonnasta löytyy myös mm. mönkijäsafareita ja koskenlaskua – ja paljon muutakin mielenkiintoista. 

Ja vielä: suomalaisesta maaseudusta voi tuskin puhua mainitsematta saunaa. Ennen siellä synnyttiin, nyt saunassa synnytään uudelleen. Lukuisista Matka maalle -kohteista löytyy sauna vaikkapa järven rannalta. Sitten on suoranaisia saunakohteita, esimerkiksi Hugon ja Uimolan savusaunat ja Trahteerin saunat ikisaunasta ilmastosaunaan, joissa pääset kylpemään kuuluisissa Saunatrikoissa.

Sykkeet alas ja juuret kiinni maaperään

Maalla on rauhallista ja turvallista, ja tilaa hengittää löytyy reippaammin kuin ahtaissa  kaupungeissa. Hermot lepäävät, kun ikkunasta kuuluu liikenteen kohinan sijaan lintujen laulua. Jo muutaman päivän maisemanvaihdos maaseudulle auttaa irtautumaan arkirutiineista.

Moni suomalainen vanhempi haluaa tutustuttaa myös jälkikasvun maalaismaisemiin. Pysäyttävä totuus on, että päivänkakkaroiden poiminta, lampaiden taputtelu tai rantasaunan lämmitys voi hyvinkin olla muksujen mielestä kesän mieleenpainuvin elämys kerta kaikkiaan. 

Maaseudun rauha vaikuttaa myös terveyteen positiivisesti. Jo kymmenen minuuttia metsässä rauhoittaa sykettä ja laskee verenpainetta, ja säännöllisesti nautittuina metsän stressiä laskevat vaikutukset muodostuvat pitkäkestoisiksi. Valitsetpa majoituksen mistä päin Suomea tahansa, korkeintaan tunnin etäisyydellä on yleensä joku noin 40 kansallispuistostamme.  

Artikkelin kuvat: Visit Finland / Emilia Hoisko, Hannu Laatunen, Harri Tarvainen ja Tuukka Kaski