Poimi Porvoon herkullisimmat vinkit

Mukulakivikatuja, vanhoja puutaloja, uniikkeja putiikkeja ja kattava ravintolatarjonta mitä kompakteimmassa kaupungissa – tarvitseeko kertoa vielä lisää, vai pakkaatko jo kimpsuja ja kampsuja kohti Porvoota?

Porvoo on mitä passelein paikka piipahtaa päiväksi tai jäädä pidemmälle visiitille. Tasokkaita ravintoloita löytyy joka sormelle, ja mukulakivien peittämät kadut tarjoavat oivan jalansijan sulattelulle. Näitä katuja kehystävät myös ehkä maailman sympaattisimmat kahvilat, joiden notkuvat vitriinit pursuavat herkkuja aina täytekakuista artesaanijäätelöihin ja paikalliseen ylpeyteen eli runebergintorttuihin.

Ruokamatka Porvoossa alkaa aamupalasta

Jo joen ylittävältä sillalta käsin saa pienen maistiaisen siitä, mitä tuleman pitää. Ensimmäiset ravintolat ovat löydettävissä sillan jälkeen vasemmalle aukeavalta Välikadulta, joka toimii porttina Vanhalle Porvoolle. Välikadulta pääset myös ketterästi loikkaamaan viereiselle Jokikadulle, joka yhtä lailla kuhisee ihania ruokapaikkoja. 

Mikäli saavut kaupunkiin aamiaisaikaan, ovat kahvilat oiva vaihtoehto päivän starttaamiselle. Cafe Cabriole sijaitsee Porvoon torin laitamilla. Suolaisten herkkujen lisäksi vitriinit notkuvat kauniista kakuista, joita on ihan pakko ahmia ainakin silmillä. 

Paikallisia, tuoreita ja vegaania herkkuja pääset nautiskelemaan Kaivokadulla vanhassa elokuvateatterissa, jossa toimii nykyään Aatos Cafe. Kahvila tarjoilee aamiaista päivät pitkät. 

Porvoolla on kattava ruokatarjonta myös leppoisampien aamujen ja brunssien ystäville. Voit ladata lautasen täyteen herkkuja vastikään avatun RUNO-hotellin keittiön antimista ja kilistää kesälle kuohuviinilasillisen kera. Muhkean brunssin tarjoilee myös Porvoon Glassikko Porvoon kirkkoa vastapäätä. Täällä lämpöinen tunnelma maistuu myös lautasilla, ja brunssi tarjoillaan pöytiin posliiniastioin. Annokset vaihtelevat, mutta yksi on ja pysyy, nimittäin jälkkäriksi saa aina Porvoon jäätelötehtaan jäätelöä.

Piipahda putiikeissa – poimi Porvoon parhaat palat

Välikatu, Jokikatu sekä niiden lähialueet ovat kehystetty toinen toistaan ihanammilla puutaloilla. Mikä parasta, näiden puutalojen fiiliksiä pääset aistimaan myös sisältä, sillä monet toimivat liiketiloina. Käy ainakin lelukauppa Riimikossa, missä riittää ihmeteltävää, vaikka olisitkin jo ylittänyt leikki-iän.

Saman kadun varrella sijaitsee myös Brunbergin tehtaanmyymälä, josta nappaat mukaan maailman porvoolaisimmat matkamuistot, kuten suukot ja muut herkut. Poikkea palan painikkeeksi vastapäiseen Skafferiin, josta saat kahvipavut mieleisessäsi muodossa matkaan mukaan. Omia kahvipapuja pääsee paahtamaan myös Porvoon Paahtimolla joen rannassa.

Löytyypä Vanhastakaupungista myös kulttuuria ja muita kutsuvia puoteja. Tärppinä ainakin Galleria Vanha Kappalaisentalo, jossa ensisilmäyksellä saattaa kuvitella astuneensa jonkun kotiin – niin kutsuva ja kotoisa pikkuruinen galleria on. Katsasta samalla myös ihanat vaate- ja kodinsisustusliikkeet sekä antiikkipuodit.

Paina puuta putiikkikierroksen jälkeen lounaan merkeissä

Mukulakivikatuja tallustaessa lounasnälkä alkaa jo hiipiä hipiälle, ja jälleen: vaihtoehtoja on!

Luomua, lämmöllä ja lähellä tuotettuja herkkuja, kuten hapanjuuripastaa pääset haarukoimaan Zum Beispielissä, jonka löydät Vanhan Porvoon mukulakivikatujen alun tuntumasta. Sitten hyviä uutisia pizzan ystäville: Ravintola Gabriel 1763 pohisuttaa pizzauuniaan myös lounasaikaan.

Piipahda jälkkärikahville Cafe Helmeen, josta saat runebergintorttuja ympärivuotisesti. Kyseinen herra koristaa kattavasti kahvilan seiniä eli paikka on hauska kohde myös instagrammattavaksi.

Illan päätähtenä lautaselle ladataan paikallisten parhaat antimet

Mikäli kaipaat lautasellesi hyppysellisen fine diningia, ole kuulolla – mutta muista pöytävaraus.

Vanhan Porvoon suojista mainittakoon Meat District, jossa on suotavaa valita ravintolan kuratoima menu. Nimestään huolimatta jokaista ruokavaliota kunnioitetaan, ja myös kasvisruoan ystävät saavat osakseen nautinnollisia lautasellisia. 

Ravintola Vår koostaa ainokaisen menukokonaisuutensa sesongeittain, ja listalta löytyy vaihtelevasti nykyajan nyansseilla leikiteltyjä klassikoita. Tälle helmelle povataan tähdellistä tulevaisuutta – ainakin kriitikoiden mukaan.

Hotelli Onnin yhteydessä operoiva ravintola Sicapelle kokoaa lautasille kerran kuussa vaihtuvan menun, joka koostuu paikallisista raaka-aineista sekä keittiömestari Mikko Lahtisen päähänpistoista. 

Taiteen ja tapahtumien kaupunki

Ihanien annosten ja aktiviteettien lisäksi Porvoon kesässä tapahtuu myös kulttuuririntamalla. 

Joen toisella puolella sijaitseva Taidetehdas täyttää ensimmäiset pyöreänsä, minkä johdosta rakennuksen tiloissa nähdään koko vuoden vaihtuvia artisteja niin musiikin kuin kuvataiteenkin saralla.

Kotimaisia eturivin artisteja Antti Tuiskusta Neon Kakkoseen kokoontuu Porvoon torille 17.–18.6. Porvoo Soi -festareiden saapuessa kaupunkiin.

Jos koet valinnanvaikeutta, tai aikataulusi on turhan tiukka pitkällä kaavalla ruokailuun, suuntaa kaupunkiin loppukesästä, kun SMAKU-ruokafestivaali palaa Porvooseen 28.8.–3.9. Tällöin pääset herkuttelemaan smakuannoksilla paikallisesta ravintolatarjonnasta.

Pitkän päivän jälkeen kohti höyhensaaria

Jos luulit, että Porvoo on pelkästään päivämatkakohde, kannattaa tutustua kaupungin hotellitarjontaan. 

Hotelli Onnin kartanohuoneista ei tee mieli poistua ollenkaan, paitsi Porvoon katuja kiertelemään. Onnea kuitenkin on, että aamua ihanassa huonemiljöössä voi pidentää tilaamalla aamiaisen vuoteeseen.

Hotelli Pariisin Ville sijaitsee hieman alempana Vanhassa Porvoossa. Kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan nimetty elegantti putiikkihotelli kunnioittaa sisustuksessaan vanhaa, ja tekemisessä on sopivasti pilkettä silmäkulmassa.

RUNO Hotellissa yövyt kuin taideteoksessa. Jylhä Valtimontalo remontoitiin, jonka seurauksena syntyi myös RUNO. Et voi olla missaamatta kaunista rakennusta, josta Vanha Porvoo alkaa.

Haikon Kartanossa majoitut ensiluokkaisesti kuvankauniissa kartanomiljöössä. Haikko on kauneutensa lisäksi vastuullinen toimija, joka näkyy kaikkialla aamiaistarjoiluista löylyihin. Psst! Hotelli on saanut ensimmäisenä porvoolaisena yrityksenä Sustainable Travel Finland -sertifikaatin.