12x Suven salaisimmat – löydä kesä-Suomen piilevät helmet

Kotimaamme on kyllästetty vaikka millä ihanuuksilla ja erikoisuuksilla – kerää tästä koko sarja suven piileviä helmiä.

Kaj Stenvallin New Works, Turku: Olet saattanut törmätä somessakin kulovalkean tavoin levinneisiin Kaj Stenvallin teoksiin. Miltä kuulostaisi lähteä paikan päälle katsastamaan mistä on kyse? Stenvallin kotikonnuilla, Ruissalon Telakan Avelia-galleriassa on tänä kesänä esillä New Works -näyttely, jossa kantaaottavien ja tiukkojen teosten lisäksi tarjolla on klassikoita, eli ankka-aiheisia teoksia. Palan painikkeeksi kannattaa haukata kakkupala jos toinenkin Gaggui Kaffelan pop-up -kahvilasta, joka ilahduttaa kesän ajan Telakalla.

Ruissalon Maininki, Turku: Ruissalossa tuoksuu meri-ilman lisäksi herkullinen ruoka. Kulinaristin nenään kantautuva tuoksu kuljettaa suoraan ravintola Mainingin herkkujen ääreen, mutta mitä lautasilta on maistettavissa? No, ainakin rakkaus lähiruokaa kohtaan, klassikkoannosten arvostus sekä nykyaikaan kuuluvat twistit keittiön puolella. Ravintola menee myös luokkaan “melkein sukua julkkikselle”, sillä se esiintyi Netflixin Restaurants on the edge -sarjassa.

Jukkolan Navetanvintti, Kokkola: Nyt kävi kyllä munkki! Tai siis, nyt on mitä oivin mahdollisuus matkustaa herkuttelemaan Kokkolaan, Jukkolanmäen Navetanvintille. Kylkiäisenä vielä maalaisidylliset maisemat, missä herkku maistuu entistä makeammalle. Mikä voisikaan kruunata tällaisen päivän? No Tove Jansson ja muumit -taidenäyttely, tietysti. Näet sen Navetanvintillä 29.6.–7.8.2022.

Vaasan auto- ja moottorimuseo: Suomen suurin yksityinen automuseo pitää sisällään jos jonkinmoisia moottorihärveleitä – kaikkea autoista moottoripyöriin ja lentokoneiden pienoismalleihin. Ja hei vinkkinä vielä, että tänä kesänä näytillä on myös saksalaisia autokaunottaria Porscheista kuplavolkkareihin.

Lada-kiertoajelut, Vantaa: Kaihertaako mieltäsi edelleen se, että Ladat ovat lähes kadonneet liikenteestä? Vantaalla pääset verestämään muistoja oikein olan takaa, sillä Siperian Hummeri vuokraa vanhoja klassikkoladoja ajeluille. Hurruuttele legendaarinen Laatikko-Lada allasi vaikka kohti auringonlaskua Vantaan lähiöiden kehystäessä reissuasi.

Imatran Valtionhotelli: Komea jugendlinna vartioi alapuolellaan kuohuvaa koskea, ja aluetta kehystää kaunis Kruununpuisto – täällä tunnet todella olevasi osa aatelissatua. Jää yöksi tai pistäydy illastamassa, mutta ihan tosi, kukapa ei haluaisi herätä tällaisesta linnasta?

Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, Ristiina: Jos kesäsi kaipaa roppakaupalla maalaisromantiikkaa, käväise Pien-Toijolassa. Täältä löytyy nimittäin varsin vakaassa kunnossa säilynyt 1800-luvun pihapiiri tiluksineen, joka toimii tätä nykyä talonpoikaismuseona. Alueella seisoo yhteensä 28 hirsirakennusta, joista osaan saa kurkistaa sisälle – ja aikaan ennen älypuhelimia. 

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva: Jotain uutta, jotain ihmeellistä ja jotain interaktiivista. Kaikkea tätä ja vielä vähän enemmän tarjoilee upouusi Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, joka sijaitsee kätevästi ihan kaupungin keskustassa. Tervetuliaisiksi kävijät kohtaavat vuorovaikutteisen teoksen, Ahdon, joka tutkii veden eri olomuotoja. Heti kättelyssä kannattaakin hiljentyä sen äärelle ja jatkaa kierrosta jokainen aisti herkillä.

Porin saaristo: Porin saaristo on niin ihana, että sinne kannattaa lähteä ajan ja valmiiksi kustomoidun road trip -reitin kanssa. Saaristossa on toinen toistaan sympaattisempien saarien, kuten Reposaaren ja Kallon lisäksi tietysti legendaarinen Yyterin biitsi. Porhalla suven suloisin saaristoreitti verkkaisesti läpi ja muista pysähtyä eväsretkille ahmimaan silmänruokaa sekä ihan oikeita eväitä.

Rauman merimuseon navigointisimulaattori: Raumalla kipparit selviävät myrskyistä ja tyrskyistä kuivin jaloin navigointisimulaattori JENNY II:n ruorissa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään leikkiväline, vaan omat taidot saa asettaa ihan tositoimien kaltaiseen tilanteeseen – vastaavanlaisia simulaattoreita käytetään oikeissa merenkulun koulutuksissa. Simulaattorin lisäksi tarjolla on laivalastillisen verran muuta mukavaa tekemistä.

Karnaistenkorpi, Lohja: Yksi Suomen satumetsistä sattuu sijaitsemaan hieman erikoisella paikalla – suoraan Turun kehätien yläpuolella. Erikoisesta lokaatiostaan huolimatta sinne eivät liikenteen metelit kantaudu, vaan korvia hipoo hiljaisuus ja metsän äänet. Lähde perinteiselle patikointireissulle luontoäidin helmoihin tai innosta perheen pienimmät menninkäisten jäljille Tarinapolulle.

Orrengrundin majakka: Siintääkö Loviisan horisontissa majakkakaunotar? Et näe näkyjä, vaan kyseessä on Orrengrundin saaren tunnusmajakka. Tänä kesänä saarella voi vierailla pelkän ohilipumisen sijaan, sillä aiemmin puolustusvoimien masinoima saari avataan yleisölle. Hyppää siis m/v Nestorin kannelle, ja ei muuta kuin kokka kohti Orrengrundia!