8x Kesän herkuin ruokamatka palanpainikkeineen, olkaa hyvät!

Mikäli reissusuunnitteluasi inspiroivat makunautinnot ja parhaat ruokapaikat, ota tästä kulinaristin vinkit haltuun. Nautiskele, sulattele ja toista – kesän parhaalta maistuva mantra, jota noudattaa mielellään.

Kotimaamme on pullollaan kulinaristisia yllätyksiä gastronomian ystävälle.  Herkkuja löytyy aina Saimaalta Ahvenanmaalle.

Saimaa Gastronomy: Lähiruokaa, pientuottajien herkkuja ja kauniita miljöitä. Saimaalla ei olla lähdetty järveä edemmäs kalaan, vaan annokset nostetaan lautasille lähettyvillä kasvavista raaka-aineista. Neljän Saimaata ja ruokaa rakastavan yrityksen verkoston muodostavat: Tertin kartano, TeaHouse of Wehmais, Hotelli Saimaan villiruokaravintola ja Sahanlahti Resortin kolme artesaaniravintolaa. Kesän herkullisin tenkkapoo onkin, että mistä näistä lähtisi liikkeelle? 

Porvoo: Porvoota passelimpaa ruokamatkakohdetta saa hakea. Pieni ja idyllinen kaupunki on jo itsessään kuin karkki, mutta vielä makeamman siitä tekee herkullinen kahvila- ja ravintolatarjonta. Jokaisen kulinaristisielun saa täällä huokaamaan ihastuksesta, ja ruokamatka venähtääkin ihanuutensa takia helposti koko viikonlopun mittaiseksi. Parastahan tietysti on, että palan Porvoota saa vietyä mukanaan herkkumatkamuistoina kotiin.

Kyrö Distillery & Vaasan ruokatarjonta, Pohjanmaa: Kyrö Distillery järjestää tislaamotiloissaan tastingeja – tarjolla muun muassa rukiista valmistettuja viskejä ja ginejä. Jos kierroksen jälkeen hiukoo, voit napata maukkaat kotiinviemiset esimerkiksi savukaloina Sundomilta tai vihanneskimarana Närpiöstä. Palanpainikkeeksi vielä vadelmamehua Finbyltä.

Mathildedalin ruukkikylä: Kaipaako kesäsi muiden herkkuuksien muassa jotain rouheaa? Jos ja kun näin on, ota suunnaksi Mathildedal Salossa. Mathildedalissa lähiruoka on pop, ja esimerkiksi kakkuja koristellaan omien niittyjen antimilla. Aitoon kylätunnelmaan pääset kyläravintola Terhossa, jossa on keikkoja pitkin kesää. P.S. Kävitkö edes Mathildedalissa, jos et sihauttanut palanpainikkeeksi paikallista artesaaniolutta rapsakan juurileivän kylkiäiseksi?

Kastelholma, Ahvenanmaa: Olisiko illallinen saaristomaiseman kera paikallaan? Siinä tapauksessa suuntaa Ahvenanmaalle. Aperitiivit, kuten kirsikkalikööri “punainen graniitti” tai lasillinen omenaviiniä tietysti Åland Distillerystä, ja sitten herkuttelemaan Smakbyn ravintolaan. Micke Björklundin luotsaama Smakbyn hellii kulinaristeja ja saa mielet auvoisiksi. Makeat kotiinviemiset nappaat näppärästi mukaan Karamelleriet-makeistehtaalta.

Lahden seudun makumatka: Niin paljon maisteltavaa! Lahden seudulla tunnetaan valinnanvaikeuden muodostama yhtälö ja ratkaisuksi on kehitetty paikalliset makureitit. Seuraa nenääsi ja valmista reittiä, kuten Herkullisia hetkiä Vääksyssä. Kotikokit ja muut ruokavirtuoosit innostuvat takuulla lähiruokatoreista, vinkkinä vaan. Huuhdo makupalat alas paikallisten pientuottajien juomingeilla, joita valmistetaan ihan lähellä pienpanimoissa ja viinitiloilla.

Ruissalon Maininki, Turku: Miltä kuulostaa, jos silakka hyppäisi Saaristomerestä lautasellesi? Ja perunat päätyisivät suoraan pellolta aterian osaksi? Kaikki on mahdollista Turun saaristossa. Netflixistäkin tuttu paviljonkiravintola Maininki suosii nimittäin niin läheistä lähiruokaa Ruissalossa, että siellä noudatetaan mantraa “maasta lautaselle” – keittiön kautta tietysti. Nautiskele merellisten maisemien lisäksi klassikkoannoksista, joita on ryyditetty ajankuvaan kuuluvin twistein.

Vanha kaupunki & uusi ruoka, Turku: Vanha Turku käsittää ihastuttavan instattavia lokaatioita, kuten Luostarin Välikadun, Piispankadun, tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin. Sattuipa niinkin somasti, että näillä seuduilla sijaitsee myös kattava tarjonta ravintoloita ja kahviloita. Kirkkopuiston kesäterassilla kulinaristeja hellitään livekonserteilla ja jokatorstaisella Puistodiskolla. Joten eiköhän kippistetä kesälle ja kesytetä se asianmukaisin menoin – ja menuin.

Food walk, Turku: Joskus kesällä saattaa käydä niin, että se nostattaa nälän jonka vain Turku voi sammuttaa. Mikäli kaupungin huippuunsa hiottu ravintolatarjonta aiheuttaa valinnanvaikeutta, kannattaa tutustua Visit Turun ideoimaan Food Walkiin. Koppaa itsellesi 48 € arvoinen kortti, jota vilauttamalla pääset haukkaamaan jokirannan parhaita herkkupaloja viidessä kortin piiriin kuuluvassa ravintolassa. Kortin reviiriin kuuluu kymmenen ravintolaa, joten valinnanvaraa löytyy mukavasti.