14x Saimaan suvessa pikkuinen norppa – ja roppakaupalla muuta koettavaa

Suomen suurin järvi tarjoaa vettä ja rantaa, mutta myös makuja ja mukavaa puuhaa. Lisäksi Saimaalla on suloinen ässä hihassa: saimaannorppa. Katso kaikki Saimaan mageet tärpit!

Saimaa oikealla, Saimaa vasemmalla. Jos mietit, miksi Saimaa valloitti sydämesi niin nopeasti, on vastaus helppo: se pääsi yllättämään joka suunnasta. Saimaa maistuu lautasella, vilkuttaa kajakin alta, kuohuu koskissa, kurkkii linnoituksen takaa sekä kutkuttaa pohkeita ja pupilleja pyöräreiteillä. 

Saimaalla luonto on pääosassa

Imatrankoski: Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys on rokannut 1700-luvulta asti. Menestysresepti muodostuu seuraavista aineksista: valtava vesimäärä, vaikuttava kalliouoma ja kuvankaunis Kruununpuiston ympäristö. Yhdistetään päästämällä Vuoksen vesi vapaaksi koskinäytöksessä. Kuulostaa yksinkertaiselta? Parhaat asiat ovat.

Risteilyt: Saimaa aukeaa myös ilman omaa venettä, vieläpä helposti. Lappeenrannan satamasta päivittäin starttaavat kanava- ja saaristoristeilyt antavat parin tunnin maistiaisen Saimaasta. Jäitkö koukkuun? Seilaa Puumalaan tai Savonlinnaan asti. Saimaalle pääsee myös Imatran Kylpylän rannasta – kokeile samalla jokiristeilyä Imatran halki virtaavalle Vuokselle. Lähdöt Kalastuspuiston laiturista.

Astuvansalmen kalliomaalaukset: Punamullalla maalatut ihmishahmot ja muut noin 80 kuvaa kertovat tarinaa 4000–6000 vuoden takaa. Etsi kuvien joukosta ainakin Astuvan Artemis, joka on ainut naissoturia esittävä kalliomaalaus Suomessa. Perille vie kätevästi Hop on Hop Off Ristiinan yhdistetty bussi- ja laivaretki.

Vinkki: Hop on Hop Off Ristiina koukkaa Pien-Toijolan Talonpoikaismuseon kautta – tarjolla aitoa Suomi-filmien maalaisromantiikkaa 1800-luvun tiluksilla. 

Täyden kympin tekemistä Saimaalla ja sen rannoilla 

Norpparetket: Saimaan suojelluin supertähti on harvinaisen söpöä kiikaroitavaa. Bongaat varmimmin rantakallioihin maastoutuvan köllöttelijän opastetuilla retkillä kokeneen kipparin kyydissä. Paras vuodenaika bongaamiseen on kevät ja alkukesä. Norppaa kunnioittavia retkiä järjestetään Linnansaaren kansallispuistosta, Puumalasta ja Anttolasta. 

Ämmäkoski, Varkaus: Vanhan Varkauden tarina kuohuu ihan keskustan tuntumassa. Päiviönsaaren kävelysiltoja pitkin maisema vaihtuu hetkessä sielua halaavaksi – fyysisen halauksen voit napata vaikka komealta koivulta. Tai ehkä annat varpaiden iskeä ylävitoset kosken pintaan? Lehtipuulehto vie Taipaleen kanava-alueelle saakka. 

Vihreän kullan kulttuuritie: Sykähdyttävien maisemien ja kivojen kulttuuritärppien kombo kierrättää Mäntyharjulta Ristiinaan kautta Puumalaan. Sitten Sulkavalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle – huipennuksena Suomen Metsämuseo Lusto. Pysähtyä saa ja kannattaa reitin nähtävyyksiin.

Lappeenrannan linnoitus: Letkeän kesätekemisen keskus on lappeenrantalaisten kesäolkkari, johon satama-alue nakkaa lisämausteeksi Suomen suurimman hiekkalinnan. Kiertely linnoituksen museoissa, putiikeissa ja kahviloissa on kesää parhaimmillaan. Kurkkaa myös tapahtumakalenteri.

Melonta: Kun Saimaa vilkuttaa silmien edessä, vastaa kutsuun ja lähde tutkimusretkelle. Meloen tietysti. Saimaan selät, saaret, kapeikot, kanavat ja poukamat palvelevat kaiken tasoisia seikkailijoita. 

Pari melontatärppiä: aloittelijalle sopivia reittejä löytyy Lappeenrannan ja Imatran seudulta. Mikkelin Luonterin järvialue ja Koloveden kansallispuisto keikkuvat monen melojan suosikkilistalla. 

Holiday Club Saimaa ja Imatran Kylpylä: Kun kesä on oikukas tai kaipaat vaihtelua luonnonvesissä polskimiseen, Saimaan kylpyläkaksikko ottaa lämpimästi vastaan. Valitsetko Holiday Club Saimaan sirkusteemaisen kylpylän vai Saimaan luontoa tunnelmoivan Imatran Kylpylän Taikametsän? Molemmat, totta kai. 

Pihlajaveden Polkasu: Ihan uusi pyöräilyn rengasreitti on rakkautta ensi polkaisulla. Kuka nyt voi vastustaa Punkaharjun kansallismaisemien harjuja ja hämmentävän kirkasta vettä?  Viimeistään kahden tunnin ristelyetapilla Saimaan norppavesillä ihastus muuttuu rakkaudeksi. 

Saimaan saaristoreitti: Viisi kuntaa, eteläisen Saimaan saaret, salpausselät ja rannat – niin ihanaa, että 154 kilometrin reitti loppuu kesken. Onneksi matkaan on helppo lisätä ylimääräinen mutka Puumalan saaristoreitille. 

Torikojujen ja lautasten täydeltä Saimaallista safkaa

Mikkelin tori: Lähituottajien lihaa, kalaa, kasviksia ja kaupan päälle päivän puheenaiheet lupsakkaasti haastettuna. Jos sisäinen masterchefisi pyytää vapaapäivää, nappaa maankuulut paistetut muikut lounaaksi. Ehkä vielä tuoretta munkkia tai vohvelia jälkkäriksi? 

Saimaa Gastronomy: Neljä matkailuyritystä, neljä upeaa miljöötä, yksi iso rakkaus – nimittäin Saimaa ja sen puhtaat lähiraaka-aineet. Siinä Saimaa Gastronomyn resepti, josta saat maistiaisen kussakin yrityksessä Makujen kimara -annoksena. Tutki myös muut menun herkut.

Parin päivän makumatkaan kuuluu Hotelli Punkaharjun villiruokaravintola Punkaharjulla, Sahanlahti Resortin kolme artesaaniravintolaa Puumalassa, luomu- ja teeravintola Teahouse of Wehmais Juvalla sekä Tertin Kartanon puutarharavintola Mikkelissä. Osassa on myös yöpymismahdollisuus.

Vinkki: Lappeenrantaan menossa? Testaa paikalliset perinnepiirakat vety ja atomi. Lihiksen nimi muodostuu valittujen täytteiden mukaan: nautitko kinkulla, kananmunalla vai kenties molemmilla?