Merellisen Helsingin syleilyssä: Suomenlinna ja Korkeasaari

UNESCO:n kallioinen maailmanperintökohde ja eläimiä, joihin et koti-Suomen metsissä törmää. Mistä on kyse? No Helsingin saaristosta tietty. Poimi vinkit pääkaupunkimme saaristoseikkailulle!

Mitä yhteistä on Suomenlinnalla ja Korkeasaarella? No, ainakin kumpaankin pääsee vierekkäisiltä laitureilta Kauppatorilta, molemmat sijaitsevat Helsingin saaristossa ja kumpainenkin on varsin vinkeä paikka viettää kesäpäivää.

Astu Kauppatorilta valitsemaasi alukseen: jos matkaat Suomenlinnaan, ota HSL:n lautta tai FRS Finland/Suomen Saaristokuljetuksen vesibussi, ja jos taas Korkeasaareen, valitse siipiratasalus Vispilä. Alukset kuljettavat sinut seurueinesi kohti meriseikkailua ja kallioista maankamaraa – kumpaan kohteeseen päätättekään lähteä.

Matka mantereelta kohti Suomenlinnan kiehtovia saaria

HSL:n lautan kannelta voitte bongata esimerkiksi Valkosaaren, Pormestarinluodot sekä Lonnan, joka kuuluu Suomenlinnan saariin. Lonnassa kannattaa käydä pistäytymässä esimerkiksi illallisella tai saunassa – eikä sovi unohtaa saaren ihania kesätapahtumia. Saaren jäätyä lähihorisonttiin alkaa Suomenlinnan Iso Mustasaari jo siintää edessä – ankkurit alas, ja kohti maihinnousua!

Olipa agendallasi sitten kulttuuri-, luonto- tai ihan vain klassinen kesäseikkailu, tarjoaa Suomenlinnan saaret oivan jalansijan kaikenikäisten kaikenlaiselle käppäilylle. 

Kulttuuri ja kesä kukoistuskilpasilla

Taidetta, historiaa ja opastettuja kierroksia – näistä pääset nauttimaan Suomenlinnassa, kavereiden kesken Suokissa. Saarilla riittää koluttavaa gallerioista museoihin ja konsertteihin. Ja mikä parasta – kaikki museot kuuluvat myös Museokortin piiriin. 

Tutustu taiteeseen esimerkiksi Rantakasarmin HAA Galleriassa, jonka kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä ylläpitää Helsingin taiteilijaseura. 

Keramiikkatyöhuone Pot Viapori juhlii tänä vuonna 50-vuotista matkaansa ja sen kunniaksi Suomenlinnan Levyhallissa aukeaa Pot Viaporin juhlanäyttely 6.–28.6. Näyttely kannattaa katsastaa, sillä sinne on vapaa pääsy.

Suokin saaristossa päästään myös aarrejahdin jäljille lapsille suunnatun Kuningas Kustaa III:n saattelemana. Kuka on anastanut arvokkaan aarrearkun rauhaa rakastavalta kuninkaalta? Värväytykää etsintäjoukkoihin, joiden tiet vievät aina linnoituksen bastionien uumeniin.

Saarilla soi myös musiikki – jopa saunassa, kun Kaartin soittokunnan kesäfestivaalit pärähtävät käyntiin 17.–18.6. Musiikki-ilottelu saa jatkoa myöhemmin kesällä, kun Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä Suokin kallioille rantautuu elokuinen Viapori Jazz

Taiteen lisäksi Suokin saaret huokuvat historiaa, joista elävinä esimerkkeinä muistuttavat useat museot. 

Ehrnsvärdin museossa selviää, mitä jälkiruokaa valmistettiin koristeellisilla raudoilla, ja mikä onkaan työhuoneen taulujen yhdistävä tekijä.

Suomenlinna-museossa taasen istahdetaan elävien kuvien äärelle puolituntisen lyhytelokuvan pyöriessä ja sukelluttaessa Suokin historiaan. 

Tullimuseossa tulee tutuksi tyyppi nimeltä Juhani Aataminpoika. Visiitin jälkeen tiedät myös mikä on kansainvälinen CITES-sopimus. 

Sukellusvene Vesikossa  pääset vierailemaan Suomen ainokaisessa sukellusveneessä. Vierailun aikana voit etsiä keskuksen puhetorven sekä vastauksen kysymykseen “miksi sukellusvene Vesikko on päätetty säilyttää?”.

Lelumuseon suojissa voit nostalgisoida ja miettiä mikä olikaan Kewpie ja kuinka sellainen liikkuu? Entä mikä mahtoi syrjäyttää keinuhevoset? 

Sotamuseon Maneesissa tutuksi tulee suomalaisen sodankäynnin historia. Näyttelyssä selviää esimerkiksi miksi Suomenlinna on rakennettu, ja mistä tunnistaa mihin jaostoon lotta kuului. 

Psst! Kurkkaa myös Suomenlinnan kesäteatterin näytösajat. Ohjelmistossa pyörivän Shakespearen “Kuten haluatte” -näytelmän nimi on oiva ohje Suomenlinnaan: tutustukaa alueeseen kuten haluatte.

Psssst! Sunnuntaikävelijöille ihan vinkkinä vaan saarien Sininen reitti. Reitti on noin 1,5 kilometrin mittainen, ja sen jaksaa taaplata varmasti koko poppoo vauvasta vanhempiin ja vaareihin.

Entäs sitten, kun nälkä yllättää?

Vaikka saaristossa ollaankin, ei tarvitse elää muina Crusoeina kuitenkaan. Pikkunälän saa sammutettua kätevästi kahvittelemalla. Jos merituuli tuivertaa ihon alla liiaksi, kannattaa kopata esimerkiksi kupillinen kuuluisaa kaakaota Café Samovarbarista. Makeanhimo talttuu Café Silon itseleivotuilla herkuilla, ja täytekakkujen ystävät suunnatkoon taasen Café Vanillen vitriinien äärelle, sillä komeat kakut ovat kahvilan ylpeydenaihe – eikä suotta.

Suuremman nälän sammuttaa saarien ravintolat bistroista pizzerioihin. Lämmittäisikö kehoa ja mieltä esimerkiksi supisuomalainen lohikeitto Suomenlinnan panimon tyyliin, vai olisiko esimerkiksi Adlerfeltin viiden annoksen menukokonaisuus paikallaan? 

Vaihtoehtoja miljöölle löytyy yhtä runsain mitoin kuin ruokapaikkojakin – illasta sokkeloisen linnoitusmuurin koukeroissa tai perinteisemmin terassilla.

Kantautuuko korviisi leijonan karjuntaa?

Ei ihme vaikka kantautuisikin, sillä tyynellä säällä tai tuulen puhaltaessa oikeasta suunnasta saattaa mantereella asti kuulla leijonan karjaisun. Otahan siis suunnaksi Suomenlinnan sisarussaari, Korkeasaari. Operoit sinne vikkelästi vesiteitse vaikkapa siipiratasalus Vispilällä tai vaihtoehtoisesti ihan vain teitse – Mustikkamaalta kulkee silta suoraan saarelta saarelle, ja bussi numero 16 kuljettaa seurueesi Helsingin ydinkeskustasta eläintarhan lipunmyyntipisteelle.

Bongaa kesäiltana Korkeasaaressa kissapedon kiiluvat silmät

Eläimien päivärytmejä kunnioitetaan, ja senpä vuoksi esimerkiksi komeat kissapedot leijonista tiikereihin ja leopardeihin lekottelevat kaikessa rauhassa auringonpaisteessa – aina kun siltä tuntuu.

Illan tullen kannattaa kuitenkin pitää silmät auki ja olla tarkkana, sillä kissat aloittavat päivämenonsa usein myöhään. Tällöin saatat bongata parin kiiluvia silmiä tai vaikkapa itse viidakon kuninkaan löntystelemässä rehvakkaasti kotisijoillaan. Perheen pienimpien ei tarvitse kuitenkaan ihan nukkumatin saapumiseen asti odotella, vaan jo alkuillan tunteina Kissalaaksoon järjestetään opastettuja kierroksia.

Kylässä kenguruiden luona

Korkeasaaressa lähes kaikki on mahdollista – kuten esimerkiksi vierailu punaniskakenguruiden tarhassa. Nämä keskisuuren koiran kokoiset veijarit ovat rauhallisia tyyppejä ja tutkivat utealiaina vieraitaan pienen matkan päästä. Käy kengurupolulla tarkkailemassa tyyppien ruokailua ja kokeile hyppiä vaikka tasajalkaa polulta päästyäsi, niin tiedät miltä tuntuu olla hetken verran kenguru. Kengurukuja avataan 4.6., tarkista vierailuaika sivulta korkeasaari.fi.

Suojelusankareista Sademetsän henkiin

Kissalaakson ja kenguruiden lisäksi Korkeasaaressa on vireillä vaikka mitä. Lähtekää porukalla testaamaan, millaisia suojelusankareita poppoostanne löytyy. Vastauksen tähän saatte osallistumalla Suojelusankarit-reitille, jonka aikana selviää porukkanne suojelusankarityypit. Sen lisäksi saatte selville miten ihmeessä apinan saa pitämään terveystarkastuksista ja voitko kauniilla lauluäänellä hävittää kokonaisen lintulajin luonnosta. Kierros on maksuton ja sen aikana tutustutaan eläinlajeihin ympäri maapallon.

Oppia ikä kaikki – ainakin Amazonia-talossa, missä pääsette vaikka koko perheen voimin kokeilemaan Sademetsän henki -mobiilipeliä. Näette yhdessä virtuaalisesti sademetsien salat, ja mitä enemmän opitte pelaamalla, sitä paremmin voi pelin päähenkilö Sademetsän henki. 

Ruoka-aika, niin ihmisillä kuin Korkeasaaren asukeillakin

Kun oma vatsa alkaa muistuttaa ääntelyltään kissaeläimiä, on evästauon aika. Korkeasaari on siitä vinha paikka, että eläinten ympäröimänä saa syödä omia eväitä – pistäkää vaikka piknik pystyyn grillipaikalla ja kuvitelkaa olevanne sademetsän keskellä. Löytyy saarelta toki myös ravintoloita sekä kahviloita aitiopaikoin: Ravintola Karhusta pääsette ruokailun lomassa tiirailemaan karhujen temmellystä. Ravintola Pukki tarjoilee herkullisen kotiruoan lisäksi upean 1800-luvun kartanomiljöön.

Nyt kun oma vatsa on täynnä, on sopivaa lähteä seuraamaan eläintarhan asukkien ruokailua. Mitä mahtaa syödä esimerkiksi kameli? Tai visentti? Entäpä sitten pikkumangusti? Mene ja tiedä – siis aivan oikeasti. Tarkasta Korkeasaaren tapahtumakalenterista ruokinta-ajat ja -päivät ja seuraa ihan oikeaa eläinten muk bangia, eli ruokailuhetkeä livenä.

Ei muuten unohdeta vanhoja kunnon klassikoita eli nalletikkareita! Niitä ja vähän kesympiä lemmikkejä, nimittäin pehmoleluja saatte kotiutettua Korkeasaaren Laivarannan myymälästä. Päivän alkaessa olla pulkassa pääsee tutuksi tulleita reittejä takaisin mantereelle.

Artikkelin kuvat Suomenlinnasta: Aino Heininen, Suomen Ilmakuva Oy, Veera Törrönen / Suomenlinnan hoitokunta.
Artikkelin kuvat Korkeasaaresta: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha.