11x Vain Suomi -jutut

Tuhansia järviä. Tuhansia metsiä. Sauna. Jokaisella maalla on omat juttunsa – tunnetko Suomen omalaatuisimmat? Kurkkaa suven suomalaisimmat tärpit Strömsöstä Saimaalle, jalokivikaivoksesta Alvar Aallon jalanjäljille.

Suomi ei olisi Suomi ilman saunaa, keskiyön aurinkoa ja ruisleipää. Tai järvenrantaa ja lavatansseja. Sitten on vielä nippu vähemmän tunnettuja Suomi-juttuja, jotka ovat ihania, vaikka nakkaat sinivalkoiset lasit hetkeksi silmiltä. Jatka lukemista ja poimi vinkit, joiden avulla voit rakentaa yllättävän Suomi-love matkan: onko meillä tällaistakin?

Ruka-Kuusamo: Hevonperse, Kiimakangas, Kiveskoski… Liekö missään muualla kuin Kuusamossa näin upeilla paikoilla yhtä tirskahtelua herättävät paikannimet? Huvittunut nauru vaihtuu nopeasti syviin huokaisuihin: vau mitkä maisemat! Tekemispuolikin on mallillaan: tarjolla on ainakin porojoogaa, karhujen katselua, koskenlaskua ja patikointia Karhunkierroksella.

Kyrö Distillery, Vaasa: Isokyröläinen tislaamo on ujuttanut taitavasti suomalaisten rakastaman rukiin juomapuolelle. Rukiista valmistettuja, kansainvälisesti palkittuja ginejä ja viskejä pääset maistamaan Kyrön elämyskeskuksen tislaamokierroksella tai tastingissä. Vaasan seudulla on hyvä meno myös lähiruoan suhteen, joten haukkaa kiinni tila- ja tuottajapuotien suupaloihin.

Norpparetket, Saimaa: Saimaannorppa näkyvissä -kuiskauksen voi kuulla vain Suomessa, vain Saimaalla. Suojellun supertähden kiikaroit varmimmin opastetuilla retkillä kokeneen kipparin kyydissä. Paras vuodenaika bongaamiseen on kevät ja alkukesä. Norppaa kunnioittavia retkiä järjestetään Linnansaaren kansallispuistosta, Puumalasta ja Anttolasta.

Lampivaaran ametistikaivos: Pyhä-Luoston kansallispuistosta löytyy harvinainen timantti – yksi harvoista jalokivikaivoksista koko maailmassa, johon vieraat ovat tervetulleita. Täällä kaivetaan periaatteella löytäjä saa pitää, joten matkamuisto hoituu siinä samalla. Myös patikointikamppeet kannattaa pakata mukaan, aurinkolaseja unohtamatta: keskiyön aurinko antaa potkua Pyhä-Luoston tunturitien valloitukseen. 

Strömsö, Vaasa: Ei mennyt kuin Strömsössä -sanonta on kestosuosikki suomalaisten suussa. Nyt se uutinen: Strömsö on oikeasti olemassa! Se on 1800-luvun huvila Vaasassa, meren rannalla, noin kymmenen kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Kuvankauniiseen pihapiiriin voi noin vain poiketa tutustumaan, yleisöopastuksilla aukeavat myös ohjelman kulissit huvilan sisällä.

Alvar Aalto -säätiö: Sen lisäksi, että Suomessa on maailman eniten Alvar Aallon arkkitehtuuria ja muotoilua, on täällä keksitty helpoin tapa nauttia niistä. Visit Alvar Aalto -sivuston päiväretket ja kiertomatkat vievät mestarin töiden äärelle muun muassa Jyväskylään, Poriin, Seinäjoelle ja Helsinkiin. Aallon lisäksi reissuilla riittää juttua paikallisista kiinnostavista tarinoista.

Keski-Suomen tanssilavat: Kellohelmat esiin, tukka taakse – tai sitten modernisti oman maun mukaisissa tamineissa. Tanssilavat tarjoavat nostalgisen kokovartalokokemuksen Järvi-Suomen maisemissa Keski-Suomessa. Humppaa, valssaa tai vedä tangotaivutus sopivan kaukana kaupungin sykkeestä.

Saimaan saunakierros: Saunaan, uimaan, saunaan – Saimaa lyö lisää löylyä suomalaiseen kesäklassikkoon. Etelä-Karjalaan on nimittäin noussut saunoja kuin sieniä sateella. Jo valinnanvaikeus voi hikoiluttaa: nousetko lauteille lautalla, leirintäalueella, satamatorilla, rantasaunassa, ravintolalaivassa, kylpylässä vai aidossa savusaunassa? 

Merenkurkun saaristo, Vaasa: Maailmalla rakennetaan uusia saaria, mutta Merenkurkussa pukkaa uutta maata saarina 150 jalkapallokentällisen verran joka vuosi. Tästä saadaan kiittää vuosituhansia sitten vieraillutta jääkautta, joka painoi maankuoren lyttyyn. Merestä nousseet saarikaisteleet bongaat Wasalinen kannelta matkalla Vaasasta Uumajaan. 

Koskikalastus keskellä kaupunkia, Tikkurila: Tikkurilankosken padon purkamisen jälkeen lohi ui kahluusaapaskansaa vastaan aivan Tikkurilan keskustassa. Perhon saa pinnan alle melkein junan ovelta – harvinaista herkkua niin meillä kuin maailmalla. Mikä parasta, erätunnelmasta ei ole montaa askelta kulttuurin pariin, saati hotellin pehkuun. 

Tallink Siljan 11 h saaristoristeily: Turku–Maarianhamina-välille mahtuu buffetin, taxfreen ja muun risteilymenon lisäksi saarissa mitattuna maailman suurin saaristo. Ehdotus: pidä seuraavalla kerralla risteilyhupien lisäksi silmällä Saaristomerta ja sen yli 40 000 saarta – ne levittäytyvät molemmin puolin laivaa.