7Erikoisen kivan tekemisen kierros

844 km

Vapaata, mutta ei mitään tekemistä? Kun tikkataulu on kulutettu puhki ja mölkky majailee meren pohjassa, lähde erikoisen puuhan perässä Jyväskylästä Raumalle.

1

Reitin alkuun ennen niin tavallinen tanssilavailu, joka taitaa taas nostaa päätään. Ainakin Jyväskylän seudulla tanssilavoja ja tanssijoita näkyy supisuomalaisissa järvenrantamaisemissa runsaasti. Käy testaamassa oletko luontainen Travolta tai Thurman – lisää lavoja löytyy pitkin Järvi-Suomea.

2

Jos äsken laitettiin jalalla koreasti, kiivetään seuraavaksi korkeuksiin. Siihen on hyvä syy: Lahden seudulle levittäytyvästä Salpausselkä Unesco Global Geoparkista saa parhaan käsityksen lintuperspektiivistä. Kiipeä johonkin lukuisista näkötorneista ja kurki yläilmoista jääkauden muovaamaa maastoa hiekkaharjuineen ja satoine järvineen. Vahva suositus hissikyydille Suurmäen näkötornin huipulle.

3

Kuka haaveilee lammaspaimenen hommasta? Jes, jos vastaat mää, sillä Miehikkälässä odottaa Seppälän Lammastila ja sadat pehmoturkit. Paimenlomalla hoidetaan tilan suloista lammaslaumaa – on ok myös keskittyä pelkkään rapsutteluun ja halailuun. Lampaiden lisäksi Kymenlaaksossa onnistuu alpakkakävelyt ja hevosvaellukset.

4

Reissussa tulee vastaan monenlaista menopeliä, mutta montako Ladaa olet bongannut? Vantaalaisen Siperian Hummerin tallissa odottaa komea rivi nostalgisia maantiekiitäjiä – ja niitä saa vuokrata. Lähde tutkimusmatkalle Vantaan lähiöihin ja Ladan sielunelämään. Myös elämyskyytejä ja kiertoajeluita on tarjolla, jos mieluummin istut takapenkillä ja nautit kyydistä kaikilla aisteilla.

5

Matka jatkuu maan alle, 100 metrin syvyyteen Lohjan uumeniin. Jo laskeutuminen Tytyrin Elämyskaivokseen valo- ja äänishown saattelemana saattaa aiheuttaa kylmiksiä. Ihokarvat nousevat pystyyn innostuksesta viimeistään alhaalla odottavien tilataideteoksien ja kalkkikiven viileyden ansiosta.

6

Sitten saunalauttailua, eiks jee? Lisäksi Lohjanjärvellä onnistuu niin soutelu, suppailu kuin sometus. Sisältöideaa löytyy silmin kantamattomiin. Tärppeinä Torholan luola ja Suomen kauneimmaksi tammeksi rankattu Paavolan tammi.

7

Rauman merimuseo tuo reittiin reippaasti merta ja antaa vastauksen kysymykseen: millaista on ohjata laivaa? Kapteenilakki päähän ja tiukka ote navigointisimulaattorin JENNY II:n ohjaksista, sillä se selviää. Voit taputtaa itseäsi olalle, jos ohjaat aluksen ehjänä ohi myrskyjen ja karien. Samanlaista simulaatiokoulutusta käytetään merenkulun koulutuksessa.