7Kaupunkifiilistelijän kierros

695 km

Urbaani ei tarkoita Suomessa pelkkää betonia, ehei. Kaupunkifiilistelyyn tuovat väriä puistot, muraalit ja torikojujen antimien värisuora. Reitti vie Jyväskylästä Poriin, satamasta shoppailemaan.

1

Ettei homma mene täysin urbaaniksi heti alkuun, aloitetaan kierros Jyväskylän keskustan kyljessä lepäävästä Lutakon satamasta. Se on sopiva sekoitus kaupungin kivoja aktiviteetteja ja sieluun lipuvaa järvimaisemaa. Suomen kesä kulminoituu satamassa ravintolalaivojen kansilla, kahviloiden terasseilla ja kaupunkifestareilla. Saunakin löytyy.

2

On tavallisia kaupunkipuistoja, ja sitten on Kotkan puistot – kymmenkunta toinen toistaan upeampia viherkeitaita. Jos aikaa on vain yhteen, tsekkaa Sapoka ja sen 20-metrinen vesiputous. Tai Katariinan Meripuiston kesälampaat, mietiskelylabyrintti sekä minimajakat. Valinta on vaikea, joten varaa suosiolla aikaa ja kierrä kaikki.

3

Lisää väriä silmien eteen rävähtää Vantaan Myyrmäessä. Lähes sata muraalia ja muuta katutaideteosta tekevät Myyr Yorkista yhden Suomen värikkäimmistä kaupunginosista. Paikallisen SAV-taidekollektiivin sekä kansainvälisten taiteilijoiden spreijaamia seinämaalauksia löytyy niin julkisista tiloista, kerrostalojen kyljistä, taidetunneleista sekä sähkökaapeista.

4

Torit olivat ennen kaupunkien ja kylien keskuksia – Salon tori on sitä vieläkin. Se toimii kesäaikana koko kansan yhteisenä olohuoneena kahviloineen ja kojuineen. Etenkin torstaisin tori on tohinaa täynnä: perinteiselle Iltatorille lisämausteen tuovat kotimaiset artistit ja antiikkitavaran myyjät.

5

Seuraava pysäkki vie ajassa taaksepäin aina keskiajalle asti. Osoitteena mikäs muukaan kuin Suomen vanhin kaupunki – terve vaan Turku ja Turun Vanhakaupunki. Mukulakivikujat, Luostarin Välikadun värikkäät kivitalot ja Vanha Suurtori ovat urbaanin kaupunkireissun vanhimmat tärpit.

6

Turun Vanhankaupungin vastapainoksi löytyy kivenheiton päästä ihan uutta: Turun uusi kauppatori viettää ensimmäistä kesäänsä. Useamman vuoden kestäneen toriremontin jäljiltä piispanmunkit ja muut torin antimet maistuvat makoisilta. Kannattaa katsastaa myös kaupunkilaisten eväiden ykköshakupaikka jo vuodesta 1896 eli Turun Kauppahalli. Kierroksesta jää kinuskinen jälkimaku, kun otat maisteluun kaupungin nimikkoherkun, Turku-pullan.

7

Kaupunkifiilistelyyn kuuluu ehdottomasti shoppailu – tällä reissulla hehtaarin kokoisten kauppakeskusten sijaan tyylin kivijalassa keskellä Poria, Muotitavaratalo Ratsulassa. Vuodesta 1924 palvellut Ratsula on jopa pokannut Suomen parhaan muotikaupan palkinnon. Eikä ihme. Valikoima hämmästyttää ja ihastuttaa laajuudellaan: mitä muodin ja sisustuksen tuotetta etsitkään, se odottaa Ratsulan hyllyllä.