7Kesän kulttuuririkkain kierros

665 km

Kutkuttaako kulttuuri? Kuuluuko kesääsi kiepsahduksia gallerioissa ja ehkä myös vähän menomonojen vipatusta? Kerää kierroksen täydeltä vinkkejä kesän täyteläisimmälle kotimaan kulttuurimatkalle!

1

Mikäli kesäsi kaipaa ripauksen kartanoita, ota suunnaksi Vantaa – komeita kartanorakennuksia kun piisaa lähes joka sormelle. Käy kierroksella ainakin Backaksen, Hämeenkylän sekä Håkansbölen kartanoissa sekä Vantaankosken vanhassa viilatehtaassa.

2

Ota seuraavana kohteeksi Turku, joka paistattelee oikeana nykytaiteen tyyssijana. Näyttelyitä riittää lähes yhtä paljon kuin kartanoita Vantaalla ja tarjolla on jos jonkinmoista herkkua Kustaa Saksista Schjerfbeckiin. Edellä mainitut löydät Aboa Vetus Ars Novasta ja Turun taidemuseosta, mutta lisää ihmeessä listalle myös WAM.

3

Matka jatkuu rannikkoa ylöspäin kohti Raumaa. Mitä täällä ei ole, ei taiteen ystävä myöskään tarvitse: taiteilijoiden työhuoneita, pitsiteoksia, patsaita… Ja tietysti myös kelluva saari, joka kuuluu tähän kavalkadiin. Mutta mitä jos kaikki olisikin toisin? Tämän peruskysymyksen äärellä voit pohdiskella Imagine! Mitä jos! -näyttelyssä Rauma Triennalessa.

4

Nyt kun Raumalla, eli Suomen pitsikkäimmässä kaupungissa ollaan, on ihan suotavaa fiilistellä kokonaiseksi  kaupunkifestivaaliksii paisunutta Pitsiviikkoa.  23.–31.7. ajoittuva Pitsiviikko avaa raumalaiset sisä- ja takapihat koko kaupungin kattavaksi festarialueeksi – antakaa mukulakivikatujen kuljettaa ja katsokaa minne tie vie! Luvassa on ainakin livemusiikkia ja lasten työpajoja pitkin kaupunkia.

5

Kun kaipaat taide- ja galleriakäppäilyille vastapainoa, jatka reittiä pitkin Poriin. Vaihda siis menomonot jalkaan ja lähde eläväiselle Kirjurinluodolle, jossa pitkin kesää raikaa laaja genre musiikkia jazzista iskelmään. Pidä silmällä myös toisenlaisia tapahtumia, kuten teatteria ja muita meininkejä!

6

Pirkanmaalle suunnattaessa päästään takaisin taiteen pariin. Ja sitä muuten riittää, josta elävänä todisteena toimii Taidekaupunki Mänttä-Vilppula Serlachius-museoineen. Eikä reissua kannata siihen lopettaa – kierrä myös Kuvataideviikot sekä Kuvataiteen valtakunta -näyttelyt. Psst! Musiikin ystäville vinkattakoon myös Mäntän musiikkijuhlista.

7

Kuinka moniaistinen Ahto-teos herää henkiin, kun siitä kävelee ohi? Siitä saat selvän kun suuntaat kulkusi Lahteen, tarkennettuna vielä upouuteen Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Teoksen äärelle kannattaa hiljentyä, ettei interaktiivisesta taiteesta mene hippustakaan ohi.