4Keskiyön auringon tunturit ja timantit

700 km

Matka Lapin yöttömään yöhön on kuin laittaisi rahaa omaan aurinkoenergiapankkiin. Reitti Muoniosta muutaman mutkan ja tunturin kautta Aavasaksan laelle rikastuttaa myös erikoisen ihanilla kokemuksilla – onnekkaalle jää käteen itse kaivettu ametisti. 

1

Heippa kiire, hyvästi suorituspaineet. Muoniossa voit unohtaa molemmat ja toivottaa puhtaan ilman ja autuaan suunnittelemattomuuden tervetulleeksi. Toimettomana ei kuitenkaan tarvitse olla. Huiputa tunturi tai kaikki kaksikymmentä. Melo, kalasta ja nauti  Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kauneudesta.

2

Seuraava etappi muuttaa matkan astetta ametistisemmaksi. Suomi ja jalokivet eivät usein esiinny samassa lauseessa, siksi Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitseva Lampivaaran ametistikaivos yllättää isosti. Löytäjä saa jalokivensä pitää, joten muita motivaatiopuheita kaivamiselle ei tarvita. Alueen toinen aarre on 12 tunturin kautta kulkeva Pyhä-Luoston tunturitie, joka taittuu keskiyön auringon alla niin patikoiden kuin pyörällä.

3

Jylhät maisemat saavat jatkoa Ruka-Kuusamossa, joka lisää reissuun koskenlaskua, karhunkatselua, porojoogaa ja punastusta aiheuttavia paikannimiä. Takapenkillä tirskutaaan vielä paluumatkalla Hevonperseelle ja Kiveskoskelle. Yksi Kuusamon kohokohdista on legendaarinen Karhunkierros ja sen varrella kuohuva Suomen suurimpiin koskiin lukeutuva Kiutaköngäs – pituutta huimat 325 metriä!

4

Reissun päätepysäkki, Ylitornion Aavasaksa, tarjoaa maistiaisen Väylänvarren kansallismaisemista. Tässä knoppi, jolla voit keulia matkakavereiden edessä: Aavasaksa on Suomen eteläisin piste, jossa voi juhannuksena nähdä keskiyön auringon. Lapin yöttömän yön voi ottaa vastaan vaikka vaaran laella seisoen tai joella meloen.

Vinkki: Jos jäi fiilis, että lisää kiitos, seuratkaa Tornion-Muonionjokea eli Väylää ylöspäin kohti kierroksen lähtöpistettä, Muoniota. Mutkittelevien jokimaisemien varrella tulee vastaan kalastuspääkaupunki Pello, Kolarin symppis kylämeininki sekä lopulta Enontekiön tunturimaisemat – ainahan matkaan mahtuu muutama mutka ja tunturi.