4Rakastetuimmat ruukkikylät

558 km

Mikä yhdistää Mathildedalia, Kauttuan ruukinpuistoa, Ahlströmin ja Strömforsin ruukkeja? No, ainakin rouhea artesaanielämä, kulttuurin kirjo ja arkkitehtuuri – sekä maisemat kuin postikortista. Eiköhän lähdetä reitille halki rakastettavimpien ruukkien?

1

Mitä Strömforsissa et voi tehdä, sitä et myöskään tarvitse. Kokeile vaikka glampingia, vespasafaria, suppailua ja tsuppailua iki-idyllisessä ruukkikylässä, missäs muualla kuin Loviisassa. Kellahda kohti höyhensaaria kylässä tai kokeile yöpymistä melontamatkan päässä odottavalla lauttalaawulla.

2

Uppoudu Ahlströmin ruukin ihanuuteen! Yhdestä Suomen komeimmista ruukkialueista kannattaa nauttia ihan luvan kanssa, ja silmänruoan lisäksi villiruokaherkkuja klassisin vivahtein tarjoilee myös Noormarkun Klubi. Ihan vinkkinä vaan, että ainutlaatuisissa vierastaloissa myös unet maistuvat makeilta.

3

Kauttuan ruukinpuistossa kotimainen teollisuus on kypsynyt yli kolme vuosisataa, ja nyt siellä kukoistaa sen lisäksi kulttuuri. Ruukkimiljöö on auvoisa aarreaitta Aalto-diggareille Terassitaloineen, mutta arkkitehtuurillista silmäniloa riittää myös muissa Kauttuan kiehtovissa taloissa. 

4

Mathildedalin rouheiden punamultatalojen ympäröimänä päivä ei voi alkaa muuta kuin mukiinmenevästi. Sihauta auki pullo paikallista sihisevää ja kyytipojaksi rapsakkaa artesaanileipää. Jälkkäriksi ihanaa arkkitehtuuria ja ruokalevolle johonkin kylän ihanista majoitusvaihtoehdoista.