7Rannikon söpöt postikorttimaisemat

415 km

Kesä ilman pastellisia puutaloja ja postikorttimaisia saaristounelmia on ihan kiva, mutta ei kovin söpö. Suvi muuttuu suloisemmaksi, kun kuljet länsirannikkoa pitkin Raumalta Kokkolaan – toimii myös toisinpäin. Tällä reitillä syke laskee samaa tahtia, kun söpöysmittari kohoaa tappiin.

1

Roosaa, minttua, persikkaa… Jos suosikkisävysi taittaa pastellin puolelle, löytyy Vanhan Rauman puutalojen joukosta taatusti oma lemppari. Pohjoismaiden laajin yhtenäinen puukaupunkialue on hurmannut niin UNESCOn kuin meidät mukulakiventallaajat. Kurkkaa myös museot, pikkuputiikit ja kahvilat. 

2

Kristiinankaupungin Eleonora Bed & Breakfast syventää puutalorakkautta entisestään. Täällä ei tarvitse tyytyä pelkän upean ulkokuoren edessä huokailuun, sillä 1900-luvun alun puutalo avasi juuri ovensa majoittujille. Persoonalliset huoneet, chillailu sisäpihan puutarhassa ja pyöräily Cittaslow-kaupungin verkkaisessa tunnelmassa – oi, oi.

3

Kristiinankaupungin toinen tärppi, Hotelli Krepelin, tarjoaa suloisia unia ja kiireettömiä aamuja ​​vanhassa merikauppiaan pihapiirissä. Paina pää tyynyyn vaikka historiallisessa sviitissä. Pihapiirin sauna ja lyhyt matka puutalokortteleihin ovat piste ihanuuden päälle.

4

Kun matka jatkuu Vaasaan ja Strömsööhön, menee kaikki putkeen kuten saman nimisessä tv-klassikossa. Strömsö on nimittäin 1800-luvun huvila, jonka kaunis pihapiiri kannattaa tsekata – kurkkaa myös ohjelman kulisseihin yleisöopastuksella. PS. Strömsössä vietetään 11.6. ohjelman 20-vuotisjuhlaa ja talossa on avoimet ovet kello 12–18.

5

Pietarsaaren Vanha satama toistuu vastauksissa, kun kysyt paikallisilta minne kaupungissa kannattaa mennä. Eikä ihme. Punaiset venevajat sekä satamassa majailevat puu- ja purjeveneet saavat epäilemään, että seikkailet postikortissa. Äläpäs kiirehdi minnekään, sillä Vanha satama on portti seuraavaan ihanuuteen. 

6

Tunnin laivamatkan päässä Pietarsaaren Vanhasta satamasta löytyy pikkuinen, mutta sitäkin sympaattisempi Mässkärin saari. Perillä odottaa punaisia mökkejä, karuja kallioita sekä huoleton ikuisen kesän fiilis. Meri on vahvasti läsnä mihin saarella katsotkaan. Jää ihmeessä yöksi, se onnistuu Mässkärin Luontoasemalla.

7

Söpö reissu saa söpöimmän mahdollisen huipennuksen Tankarin majakkasaarella Kokkolan ulkosaaristossa. Harmaat kalastajamökit, rantaan lyövät aallot ja majakan valokeila yöllisellä merellä – mitä tähän voi lisätä? Saarella laiduntavat lampaat sinetöivät päätöksen hankkia liput M/S Jennylle ja kohti Tankaria.