7x Kesän kiehtovimmat kulttuuririennot

Kesä ja kulttuuri käyvät kotimaassamme käsikkäin. Kaupungit ovat pullollaan kutkuttavaa kulttuuria, mukaansatempaavista museoista puhumattakaan. Jos valinnanvaikeus iskee, kääri tästä kulttuuritarjonnan kermat päältä.

Helsingin pitäjän kirkonkylä Helsinga, Vantaa: Kun ennen sanottiin, että ollaan isolla kirkolla, tarkoitettiin Pyhän Laurin kirkkoa ja Helsingin pitäjän kirkonkylää Helsingaa. Reissu sinne tuntuu nykyään varsinaiselta aikamatkalta: kirkonkylässä osuu yhdellä silmäyksellä näköpiiriin rakennuksia kuudelta eri vuosisadalta. 

Luostarinmäki, Turku: Saatat hieraista silmiäsi saapuessasi Turun Luostarinmäelle – oletko päätynyt aikakoneella menneisyyteen? No, et aivan. Täällä tosiaan puhaltavat menneen ajan tuulet, ja museokortteli on ehta muistutus siitä, miten arki rullasi 1800-luvun Turussa. Tutustu arjen askareisiin ja sankareihin kätilöistä sirkustaiteilijoihin. Psst! Kesä huipentuu Käsityötaidon päiviin 18.–28.8. 

Aboa Vetus Ars Nova, WAM, Turun taidemuseo: Saisiko olla hyppysellinen nykytaidetta, kuten Kustaa Saksia tai Schjerfbeckiä? WAM:issa tilat täyttyvät Antti Laitisen töillä – viipyile ihmeessä myös WAMx-sarjan näyttelyiden äärellä. Suuntaa lopuksi Turun taidemuseolle, missä tarjolla on kaikkea moderneista naisista nykytaiteeseen.
 

Alvar Aalto -keskus, Seinäjoki: Kuudesta Aallon suunnittelemasta rakennuksesta muodostuva Seinäjoen Aalto-keskus on yksi kotimaan merkittävimmistä arkkitehtonisista kokonaisuuksista ja kuuma tärppi Aalto-faneille. Kotimaisen arkkitehtipioneerin kädenjälki näkyy mm. Lakeuden ristissä sekä maailman suurimmassa Aalto-lasien kokoelmassa. Aaltoa on nähtävissä myös esimerkiksi kaupunginteatterilla, virastotalolla, seurakuntakeskuksella sekä Suojeluskuntatalolla.

Kuddnäsin museo, Uusikaarlepyy: Hyppää 1800-luvun kartanomiljööseen, joka sattuu olemaan maamme tunnetuimman satusedän Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti. Katsasta kotitalon koreat huonekalut fortepianoineen ja kehtoineen ja pyörähdä pihapiirin toisessa talossa, jossa tanssittiin Topeliuksen ja hänen vaimonsa häitä. Kokeile myös sykähtääkö runosuonesi puutarhan huvimajassa – täällä Topelius itse istui usein kirjoittamassa. 

Tytyrin elämyskaivos, Lohja: Tytyrin Elämyskaivos tuo kivaa viileyttä kuumiin kesäpäiviin, kun matka maan uumeniin aloitetaan valovoimaisen shown saattelemana Koneen hissillä kohti kaivosta. Tutustu maan alaisiin hahmoihin ja louhaise lopuksi paikallinen matkamuisto mukaan.

BONK-museo, Uusikaupunki: Lähde BONK-museoon selvittämään millaisia härveleitä mahtavat olla paranormaali kanuuna ja friikkiaaltomuunnin. Niin ja rakentamaan aikakonetta – tietysti. Vinkeissä vempeleissä riittää ihmeteltävää, joten vierailulle on hyvä varata riittävästi aikaa.