9x Mitä tehtäis? Lapsiperheiden kesätekemisen toimintatärpit

Joko teillä lentelee lasten suusta uteluita kesäreissusta? Tee vekaroihin vaikutus ja poimi tästä ideoita lomatekemiseen – saatat myös itse villiintyä.

Mistä on muksujen mieleinen kesä tehty? Uiminen on ainakin jees, temppuilustakin tykätään. Joku kaipaa kieputusta ja kikatusta huvipuistossa. Oi, myös söpöt eläimet mainittu. No mutta, kotimaan kesässä saa mitä tilaa – ota näistä vinkeistä vaari ja pyydä myös mummo mukaan. 

Polskimista ja sporttista puuhaa

Luodon Urheilupuisto: Jos muksunne ovat sporttisempaa sorttia, Luoto laittaa takuulla suut kestohymyyn. Leikkisää urheilua löytyy moneen makuun, kuten kiipeilyä Seikkailupuistossa ja temppuilua maastopyöräradalla. Ja mikä onkaan kivempaa kuin touhuta yhdessä? Ottakaa erä beachvolleyta tai kisailkaa 18 korin frisbeegolfradalla. Loput energiat tippuvat Luodonreitin vaelluspoluille. 

Viihdekauppakeskus Jumbo-Flamingo: Vantaalla polskitaan trooppisessa lämmössä läpi vuoden. Varsinkin vesipuiston liukumäet ja hyppyaltaat muistetaan vielä pitkään reissun jälkeen. Lisäää vauhtia tarjoavat keilaus, hohtogolf, virtuaalimaailma ja niin monta muuta juttua, että kenenkään huulilta tuskin kuuluu ei oo mitään tekemistä.

Saaronniemen uimaranta, Turku: Hiekassa marinoitu iho, merituulen tuivertama tukka ja sopivasti jätskiä suupielissä – rantapäivä Ruissalon Turku-klassikossa on koko perheen mieleen. Polskikaa niin, että iho muistuttaa rusinaa, lisää lämpöä saa leikkipaikalla. Isommat tenavat voivat vuokrata alle SUP-laudat: vaikka merellä ollaan, suojaisassa poukamassa eivät jättiaallot yllätä.

Naurua ja nähtävää

Lapsiperheiden Lakeus: Ähtäri Zoon pandakaksikko, PowerParkin yli 40 huvilaitetta, Härmän Kylpylän lämpimät altaat, Keskisen Kyläkaupan Miljoona Tivoli ja Seinäjoen Ideaparkin loputtomat huvit – mikä näistä saa vekarat kiljumaan riemusta? Kaikki, ihan varmasti. Siksi on mahtavaa, että ne sijaitsevat melkein kylki kyljessä Pohjanmaan Lakeuksilla.

Eckerö, Ahvenanmaa: Sileillä rantakallioilla kelpaa tenavien tepastella paljain jaloin, ja reissun puheen aiheeksi nousee varmasti kallioiden punainen väri. Mutta hetkinen, mistä maisema on tuttu? Saariston lapset -sarjasta! Testatkaa myös Ahvenanmaan hienoin biitsi, Degersand – kuka löytää suurimman simpukankuoren? 

Vaasan auto- ja moottorimuseo: Jos autot ja muut menopelit kiinnostelee, Suomen suurin yksityinen automuseo on varma hitti. Kolme kerrosta autoja, moottoripyöriä, mopoja ja muita vauhtivekottimia saa kovimmankin moottoriurheilijan hiljaiseksi. Bongatkaa ainakin Pyhimys-Volvo, Porsche ja hevosvetoinen ambulanssi.

Tallink Siljan 11 h saaristoristeily: Turusta starttaavilla päiväristeilyillä on koko poppoolle kivoja juttuja eikä yöpymiskamppeita tarvitse pakata mukaan. Perheen pienimpiä hauskuuttaa Harri Hylje, teineille löytyy pakohuoneseikkailu Hack on Deck ja muut voivat vetää keuhkot täyteen meri-ilmaa ja laskea ohi lipuvia saaria. Ja niitä riittää matkalla Maarianhaminaan ja takaisin.

Haliterapiaa ja harvinaisia karvakamuja

Seppälän Lammastila, Miehikkälä: Kun kysyt kuka haluaa halauksen, Miehikkälästä kuuluu mää. Paimenlomalla hoidetaan, mutta ennen kaikkea halataan ja rapsutetaan hellyydenkipeitä pehmoturkkeja. Omaa vuoroa odottaa lähes sata lammasta! Söpöjä karvakamuja löytyy myös Virolahdelta ja Haminasta – moikkaatteko ensin alpakoita vai hevosia?

Korkeasaari, Helsinki: Lasten klassikkolemppari pitää raitansa vuodesta toiseen. Jos olet itse pomppinut riemukkaita kenguruloikkia porukoiden paljastaessa että huomenna mennään Korkeasaareen – veikkaamme, että sama seremonia toistuu nykynaperoiden kohdalla. Ehkä ensin Kissalaaksoon tai Kengurukujalle – jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa Korkeasaareen asukkaista.