11x Somen suloisimmat kuvauspaikat

Jos suunnittelet reissua some edellä, niin nyt kuulolla. Kotimaisia katseenvangitsijoita jonottaa feediisi Versailles’n miniversiosta majakkasaaren mahtipontisiin auringonlaskuihin.

Kesä tuo somen kuvavirtaan vipinää. Mitä seuraavaksi seuraajien iloksi, kun rantakoivut, pihakukat ja eka terassijuoma on jo jaettu? Jos tässä kohtaa pää lyö tyhjää, ei hätää – keräsimme kokoon joukon söpöä kuvattavaa. Puhdista kameran linssi, viritä sormi herkälle ja hyppää kuvaan mukaan. 

PS. Seuraavat tärpit ovat ihanuudeltaan sitä luokkaa, että hetki saattaa viedä mukanaan ja kuvaaminen unohtua. Ihan hyvä juttu sekin. 

Puutarha- ja puutalounelmia

Aspegrenin puutarha & Rosenlundin pappila: Pietarsaarelaisessa puutarhassa on samanlaista hohtoa kuin Versailles’ssa. Tosin pienemmässä ja sympaattisemmassa muodossa. Yli hehtaarin kokoiseen muotopuutarhaan mahtuu kukkien värisuoran lisäksi hyöty-, lääke- ja maustekasveja. Puutarhan sato ei jää pelkäksi silmäniloksi: haukkaa kiinni herkkuihin pappilan ravintolassa.

Hotelli Punkaharju: Jos etsit söpöydelle määritelmää, niin stop, tässä se on. Vaaleanpunaisena keimaileva pitsihuvila Punkaharjun kansallismaisemissa on hitti niin livenä silmien edessä kuin somekuvissa. Söpöys yltää lautaselle asti: ravintolan taidokkaasti sommiteltuja annoksia ei melkein raaskisi syödä. 

Vanha Rauma: 580-vuotias kaupunkikaunotar sen kuin paranee vanhetessaan. Pastellisten puutalokorttelin lisäksi vetovoimaa lisäävät oma giäli, pitsit ja harvinaisen hieno Vanha Raatihuone. Suuntaa siis näihin ja kietoudu raumalaisuuden ytimeen. 

Sydän saaristoluonnolle

Ahvenanmaan saaristo: Sileissä rantakallioissa, punaisissa teissä ja pikkuisissa pihapiireissä on sitä jotakin. Voit todeta sen omin silmin Ahvenanmaan saarihyppelyllä, Föglön saaristokunnassa – 30 minuutin lauttamatka pääsaarelta palkitsee pakahduttavan kauniilla maisemilla.  

Särkisalo: Saaristopitäjä kuin metsämansikka! Pieneen kylään tiivistyy kaikki kesän kivat jutut merimaisemalla kuorrutettuna. Viipyile kahviloissa, fiilistele luontoa, pötkötä biitsillä. Maistele paikallisia makuja ja anna arjen unohtua. Saatat bongata jopa merikotkan.

Kylmäpihlajan majakkasaari, Rauma: Jo Selkämeren kansallispuiston saaristomaisema ällistyttää, joten odotas vaan kun pääkohde putkahtaa näkyviin. Saarelle pääsee helposti Raumalta päivittäisillä vesibussiyhteyksillä tai omalla veneellä. Tarjolla on ulappaa, rantakalliorykelmiä ja majakan näköalatasanteelta aukeavat näkymät. Jää yöksi ja tallenna maisema auringonlaskusta nousuun.

Landelovea

Jukkolanmäen Navetanvintti, Kokkola: Kahvittelu- ja kohtaamispaikka, jossa tulee ihana fiilis: vielä on maalaismiljöötä jäljellä. Tuoreen munkin lisäksi nenän edessä ihastuttaa Tove Jansson ja muumit -taidenäyttely. Nauti Janssonin taiteesta ja kuvituksista – sekä santsikierroksesta kahvia ja herkkuja.

Koivuniemen Herran farmin MuuMaa, Merikarvia: Landeloman tähtinä loistavat överisuloiset eläinystävät röhkivästä sikasesta silkkiseen chinchillaan. Paijaa karvakamuja koko sydämen kyllyydestä – muista myös kaverikuva jokaisen asukin kanssa. Kotiinlähtöä kannattaa pitkittää, sillä majoittujat pääsevät mukaan eläinten aamuhoitopuuhiin talon väen kanssa. 
 

Kutkuttavat kesäkylät

Vanha Keuruu: Idyllisen kirkonkylän jujuna ovat kauniit vanhat rakennukset sekä näkymät Keurusselkä-järvelle. Testaa kumpi viehättää enemmän: 1700-luvun punamullattu Keuruun vanha kirkko vai uusgoottilainen Keuruun uusi kirkko? Myös Vanha Pappila on visiitin arvoinen – etenkin jos kahvitauko painaa päälle. 

Strömforsin Ruukki: Veden pintaan peilaavat punaiset ruukkirakennukset saavat epäilemään: olenko postikortissa? Lisää kaunista katseltavaa löytyy Kymijoen suistoista. Lähde opastetulle retkelle jokea pitkin ja päädy tunnelmoimaan nuotiolle tai jurttasaunaan.

Mathildedalin ruukkikylä: Symppis miljöö, jossa on vaikea valita kummat sykähdyttävät enemmän: ruukkirakennukset vai pörröiset alpakat? Kiireetön fiilis ja käsityönä valmistetut herkut ovat tämän kesäkylän koukkuja. 

Pääkuva: Visit Rauma