Retkeilijä korkealla kalliolla Väylänvarren maisemien auetessa alla

Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Kittilä, Muonio, Enontekiö

Väylänvarren Lappi - seuraa jokea ja löydä kahden maan kätketyt helmet

Kartta

Tornion-Muonionjoki eli Väylä on Euroopan pisin vapaana virtaava joki. Joki myötäilee maailman ystävällisintä rajaa, jonka yli voit piipahtaa Ruotsin puolella noin vain! Lähde seikkailemaan pitkin Tornionlaaksoa, niin löydät itsesi Väylänvarren viehättävistä maisemista täynnä runsaita kalavesiä, vaaroja ja kylätunnelmaa. 

Tutustu vireän Tornion vilinään ja aloita  sitten Väylänvarren kansallismaisemien valloitus Ylitornion Aavasaksalta: ota vastaan Lapin yötön yö korkean vaaran laella seisoen tai joella meloen. Mutkittelevat jokimaisemat ovat myös kalastajan unelma, joten pysähdyhän Suomen kalastuspääkaupungissa Pellossa ja heitä syöttisi lohia kuhisevaan Tornionjokeen tai lähde narraamaan kuhaa kansallispuiston arvoiselle Miekojärvelle. 

Tällä reissulla on hyvä mahdollisuus kokea myös pala aitoa lappilaista kylämeininkiä Väylänvarren molemmin puolin monissa pikku kylissä,  joissa lupsakan välitön tunnelma ja tyypit toivottavat sinut tervetulleeksi. Solekko tulla!

Pian löydätkin itsesi Kolarista ja Muoniosta, suoraan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sylistä. Vaellettavaa löytyy tunturitolkulla, mutta välillä voit myös poiketa Kittilän puolelle Särestöniemi- tai Palsa-museoon . Jos et ihan vielä saanut tarpeeksesi, haukkaa keuhkot täyteen puhdasta ilmaa Enontekiön erämaassa ja tunne itsesi pikkuruiseksi mahtipontisen Saana-tunturin laella.