9x Koko kotimaan mitalta luontolöytöjä

Jos metsään haluat mennä, niin toki. Kotimaan luonto on kauneimmillaan myös vaaroilla ja tuntureilla, saaristossa ja saukon jäljillä. Testaa tärppejä myös syksyllä – toimii takuulla.

Erämaata ja muinaismurikoita

Sipoonkorven kansallispuisto, Vantaa: Vanhan Porvoontien yli kulkeva komea Sudentassu-silta on nähtävyys jo itsessään. Jatka silti eteenpäin, sillä sillan päässä odottava Etelä-Suomen metsäisin metsä yllättää korkeuseroilla, hiidenkirnuilla ja aidolla erätunnelmalla.

Saukonreitti, ​​Pedersöre: Erämaajärviä ja aarnimetsiä, soita ja kalliomaastoja. Onnekkaille myös vilaus saukoista. 50 kilometrin pituinen vaellusreitti kulkee Pedersören kauneimpien ja harvimmin asuttujen alueiden läpi. Tempaise koko reitti tai nauti Pohjanmaan koskemattomasta luonnosta pienemmissä pätkissä.  

Sammallahdenmäki, Rauma: UNESCOn listaama esihistoriallinen hautaröykkiöalue pronssikaudelta, vain 20 kilometrin päässä Rauman keskustasta. Lähde laskemaan kuinka monella eri tavalla muinaismurikat on järjestetty. 36 erilaisen hautaröykkiön joukossa on ainakin pyöreitä, kekomaisia sekä lattiamaisia kivikasoja.

Meren ja veden lumoa

Maarianhamina, Ahvenanmaa: Väläys merta lehmusten lomasta, kunnon kurkistus kallion päältä. Maarianhaminassa luonto varastaa shown hyvällä tavalla, vaikka olisitkin saarella kulttuuri- tai ruokamatkalla. Parasta ovat myös lyhyet välimatkat. Yhtenä hetkenä istut ravintolan terassilla ja toisena oletkin jo keskellä saaristoluontoa.

Päijänne, Lahden seutu: Päijänteen puhtaat vedet ja pitkät hiekkarannat ovat ihanat keväästä myöhäiseen syksyyn. Vuokraa vene päiväksi tai mökki viikoksi. Kalasta, melo, suppaille, veneile, risteile tai nauti muuten vain kirkasvetisen Päijänteen luonnosta. 

Sipoon saaristo: Ei venettä, mutta saaristoluonto huutelee? Sipoon saaristossa se ei ole ongelma. Merituuli tuoksuu sympaattisessa ja helposti saavutettavassa Gumbostrandissa, kuten myös ulkosaariston tuntumassa kohoavassa Norrkullalandetin saaressa. Matka taittuu niin yhteysaluksella kuin vuokrakajakilla.

Porin saaristo: Porin edustalta löytyy ratkaisu, jos autoilu tai fillarointi on enemmän juttusi, mutta sisäinen merikarhu vaatii merta, ja äkkiä. Henkeäsalpaavat saaristoreitit tarjoavat Selkämerta, hiekkarantoja ja kallioita. Mikä vie sydämesi: Kallo, Reposaari vai kenties kaikkien biitsien kunkku, Yyteri?

Vaaroja ja tuntureita

Väylänvarren kansallismaisemat: Tornion-Muonionjoki eli Väylä on Euroopan pisin vapaana virtaava joki. Sen varrella säväyttää toinen toistaan upeampia luontotärppejä vaaramaisemista tunturitykitykseen. Reitti kulkee akselilla Tornio–Ylitornio–Pello–Kolari–Kittilä–Muonio–Enontekiö, ja maisemat, ne ovat upeat niin yöttömässä yössä kuin ruskan värikimarassa. Kokeile vaikka kalastusta Pellossa tai huiputa Saana-tunturi Enontekiössä. 

Kolin kansallispuisto: Ukko-Kolin laki on vetänyt luontofaneja ja taiteilijoita magneetin lailla luokseen vuosisadasta toiseen. Eikä ihme. Mutkittelevissa vaaroissa ja näkymässä Pielisen vesistön yli on jotain maagista. Huipulta aukeavan kansallismaiseman lisäksi viereinen Mäkrävaara, Pielisen Hiekkasaaret sekä Kolin kallioista löytyvä Suomen pisin luola vakuuttavat jopa kaiken nähneen vaeltajan.