12x Tusina täydellistä kesätekemistä – myös koirakaverille

Biitsillä pötköttely maistuu kyllä mansikalle, mutta kun mieli ja aktiivisuusranneke vaativat toimintaa, täältä pesee. Kurkkaa toiminnantäyteiset tärpit – myös koirakaverille sopivaa puuhaa tarjolla.

Kuulutko niihin tyyppeihin, jotka valikoivat reissun tekeminen edellä? Hyvä, sillä sitä on tarjolla ympäri kotimaan – mukavilla maisemilla höystettynä. Vesi, fillari, lenkkarit sekä koirakamu ovat vahvasti läsnä näissä aktiviteeteissa.

Vesi kuuluu kesään

Melonta, Saimaa: Saimaan selät, saaret, kapeikot ja poukamat palvelevat kaiken tasoisia seikkailijoita. Aloittelijalle sopivia reittejä löytyy esimerkiksi Lappeenrannan ja Imatran seudulta. Jos mennään maisema edellä, niin etenkin Mikkelin Luonterin järvialue ja Koloveden kansallispuisto keikkuvat monen melojan suosikkilistalla.  

Kymijoki, Kotka: Kahluusaappaiden verhoamat jalat veteen, perho pinnan alle, lohi ylös ja nimi lehteen. Kuulostaa kalavaleelta, mutta Kymijoella kalastus voi olla näin helppoa – sen itäistä haaraa ei ole turhaan kehuttu eteläisen Suomen parhaaksi lohijoeksi. 

Forum Marinum, Turku: Toiminnallinen näyttely 40 000+ on upein tapa nauttia kuivalla maalla maailman suurimmasta saaristosta. Näyttely on saanut nimensä Saaristomeren saarien määrästä – jep, niitä on paljon. Museon eteen Aurajokeen parkkeerattujen Suomen Joutsenen ja Sigynin kannella voit kuvitella olevasi kauempana merellä. 

Fiilistelyä fillarin selästä

Salpausselkä UNESCO Global Geopark: Lahden seudulla pyöräillään maastossa, jonka reittiprofiiliin ovat jättäneet terveisensä sekä jääkausi että miljardien vuosien takaiset maankuoren myllerrykset. Reittejä joka tason reisille konkarista kokeilijaan.

Järvien Reitit, Tampere: Pyhäjärvireitti, Näsijärvireitti, Rautareitti, Kyröreitti ja Aurereitti sitovat yhteen 19 kunnan edestä Pirkanmaan luontoa, kulttuurikohteita, maaseutua ja vesistöjä. Luonnon lisäksi näköhermoja hellii mm. Suomen suurimman muinaislinnan rauniot.

Linnoitusten rannikkoreitti: Jos sanot historiallisen kauniille maisemille ja hyville pyöräteille kyllä kiitos, polkaise Itäisen Suomenlahden rannikolle. Loviisasta Haminaan kulkeva 90 km mittainen reitti saa ihmettelemään, mahtaako mistään muualta löytyä samanlaista linnoitusten ilotulitusta?

Maalle ja maratonille

Paavo Nurmi -walk, Turku: Juoksijalegendan nimeä kantava kävelykierros on täynnä tarinoita maamme menestyneimmästä olympiasankarista. Juttua riittää niin juoksuradalta kuin yksityiselämästä, ja maisemat vaihtuvat Nurmen haudalta muistopatsaalle ja Urheilustadionilta kotitalolle. Joko oma juoksutossu vipattaa? Laita kalenteriin ylös Paavo Nurmi Marathonin 30-vuotisjuhlajuoksu.

Matkamaalle.fi: Suomen maaseutu on täpötäynnä tekemistä. Metsäpakopelin lisäksi lomalaiset pysyvät sopivan puuhakkaina saunoissa, söpöjen eläinten parissa tai vaikka mytologiakierroksella. Kaikki tekemiset linkittyvät kivasti landeluonnon kanssa.

Kulttuurikuntoilu, Turku: Turkulaiset ovat keksineet yhdistää koukuttavasti ulkoilun ja kulttuuritärpit. Mikä parasta, tähän pääsee myös koirakamu osallistumaan. Homma toimii seuraavasti: lataa ilmainen sovellus tai hae paperikartta pääkirjastosta tai Visit Turun matkailuneuvonnasta – sitten vaan kierrokselle. Etenkin Ruissalon reitit ovat ihania koiran kanssa.  

Virkistyshotelli Yyteri, Pori: Viettäkää koiran kanssa biitsipäivä Suomen upeimmalla koirarannalla, jossa riittää kilometrin verran hiekkaista rantaviivaa koiramaisiin kesäriemuihin. Koiraranta ilahduttaa noin kuuden kilometrin päässä Yyterin hiekkarannasta. Majoitus hoituu Virkistyshotelli Yyterin lemmikkihuoneissa.

Pietarsaaren Vanha satama: Postikorttimaisen kaunis Vanha satama sopii tassutteluun parhaan ystävän kanssa. Jos koiralta kysytään, voidaan purjeveneet ja punaiset venevajat katsoa pikakelauksella, sillä sataman koirapuisto kerää enemmän innostuneita haukahduksia. Sinne siis tutustumaan pietarsaarelaisiin tovereihin.

Saaronniemen koiraranta, Turku: Kesäisen Turku-klassikon, Saaronniemen uimarannan liepeiltä löytyy oma kesäparatiisi myös koirille. Polskimisen lisäksi tulee tutuksi Turun murre jos toinenkin. Kävely kuvan kauniiseen Kolkankärkeen vie viimeisetkin virrat molempien akuista.